Re: Odstupné
Odstupné řeší zákoník práce v § 67.
Ve výši trojnásobku průměrného výdělku se vyplácí, jestliže pracovní poměr u zaměstnavatele trval alespoň 2 roky.
Průměrným výdělkem rozumí průměrný měsíční výdělek (hrubý).
Průměrný výdělek řeší zákoník práce § 351 a násl.
Odstupné vypočítáte tak, průměrný hodinový výdělek (to je ten, co používáte při náhradách, např. při dovolené), se vynásobí týdenní pracovní dobou zaměstnance (např. 40 hodin) a koeficientem 4,348, který vyjadřuje průměrný počet týdnů připadajících na 1 měsíc v průměrném roce. Vyjde průměrný měsíční výdělek, který vynásobíte počtem nároku na odstupné, v případě trojnásobku tedy třemi.
Z odstupného se neplatí SP ani ZP, jenom se daní dohromady se mzdou.
Kam v pásce neporadím, neznám program, který vám mzdy počítá.
V money je to ve mzdách záložka hrubá mzda - kolonka příjmy mimo pojistné
To jsem si přesně myslela ! Moc dííííky !
A jen se ještě zeptám, ten výdělek, ze kterého to odstupné vypočítám najdu v záložce zaměstnanci v kolonce potvrzení o průměrném výdělku ? A tam zjistím ten hrubý výdělek a tuto částku vynásobím 3x a to zadám do toho pojistného mimo pojistné. Tak jest ?
"§ 356
(2)..... Průměrný hodinový výdělek zaměstnance se vynásobí týdenní pracovní dobou zaměstnance a koeficientem 4,348, který vyjadřuje průměrný počet týdnů připadajících na 1 měsíc v průměrném roce."
Z odstupného se neodvádí SP a ZP, pouze se daní zároveň s poslední mzdou.
Vy to nikam nezadávejte, nechte to na mzdovce.
Mzdovka nejsem, ale bylo mi to zadáno, tudíž to bohužel musím řešit. A i proto se právě ptám, protože o tom vůbec nic nevím. :(
je to tedy tak, že částku, která mi vyšla jako průměr HM vynásobím 3x a to co mi vyjde zadám mimo pojistné, ale odvedu z toho 15% dan ? Ptám se takto polopatě, abych se ujistila, že jsem to pochopila správně.
Nevím tedy, jak to má tazatelka s prací, ale ne každý podnikatel má mzdovku. Někdo si mzdy dělá sám, když má stále každý měsíc jednoduchý postup, např. má stále stejné zaměstnance, zadá do programu odpracované hodiny, případně odměnu a je to. Pak se ale vyskytne nějaká odchylka od "běžného" měsíce, např. to odstupné, tak to musí zjišťovat. Nebo jeho mzdovka onemocněla a on to hodil na krk účetní, která mzdy nedělá.
Předpokládám, že ten program funguje správně, a to tak, že když zadá částku odstupného do té záložky, bude výpočet mzdy (s odstupným) správný.
Mimochodem - v tom programu se odstupné musí počítat ručně?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
13. 12. 2018 19:05
Dobrý den,
mám dotaz na odstupné - jak ho vypočítat. Jestli je to trojnásobek (při odpracování více jak dvou let) z hrubé mzdy či z čisté mzdy. Jestli se dále odstupné daní a odvádí se z něj odvody na socku a zdrávku. A kam jej zadat ve výplatnici.
Děkuji.
RM