Re: úroky z hypot.úvěru_spoluvlastník
Budete potřebovat Potvrzení o zaplacených úrokách od banky. Doporučuji kontaktovat banku a požádat o zaslání tohoto potvrzení.
Dále ze zkušenosti vím, že správce daně chce vidět (minimálně) při prvním uplatnění úroků z hypotéky smlouvu o úvěru, uzavřenou s bankou. Pokud nemáte originál, tak alespoň kopii - záleží na tom, zda budete dokument doložit až po výzvě správce daně, nebo jestli budete chtít přiložit kopie dokumentů přímo k Přiznání k dani z příjmu FO. Dále doporučuji přiložit jako přílohu DAP Výpis z katastru nemovitostí, kde jste uvedena jako spoluvlastník nemovitosti.
K nároku na uplatnění - Zákon o daních z příjmů § 15 odst. 4)
Re: úroky z hypot.úvěru_spoluvlastník
Jednomu správci daně může stačit, druhému ne. V ZDP není uvedeno, co se musí k DAP dokládat. Na druhou stranu správce daně může chtít vidět cokoliv, Daňový řád je v tomto na straně FU.
Sama bych v podobné situaci přiložila k DAP aktuální výpis z KN z internetu + kopii Výpisu z KN s jejich razítkem, klidně i starší, dokladanou třeba bance.
PS. Sice nad rámec dotazu, ale možná by stálo pouvažovat nad tím, informovat písemně o tom, že budete uplatňovat část úroků z úvěru ve svém Přiznání k dani z příjmů 2018, i spoludluznika / spoluvlastníka nemovitosti. Pokud - či až Vám přijde Výzvě od správce daně, tak abyste měla něco v ruce, že jste spoludluznika informovala. Sice alibisticke, ale alespoň něco. Ale nejsem daňový poradce, prosím berte to s nadhledem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
17. 1. 2019 14:38
Dobrý den,
bydlím v bytě, který je ve společném vlastnictví s bývalým manželem, r Na pořízení bytu jsme měli hypotéku (zbýva ještě asi 8 let), jsme v katastru zapsání oba, u banky jsme spoludlužníci - úroky z úvěru si uplatňoval vždy jen bývalý manžel. Nyní bych si ale chtěla úroky začít uplatnit i já . Hypotéka se platí z měho účtu, manžel posílá na můj účet polovinu splátky. Problém je, že se mnou přiliš nekomunikuje. Pravděpodobně si vyřídil u ČS , že potvrzení o zaplacených úrocích chodí jen jemu (žije v jiné, městě), mě potvrzení nechodí. Odnesl si sebou i originál Smlouvy o hyp.
Mám nárok si uplatnit polovinu úroků a co k tomu budu potřebovat? Musím doložit original Smlouvu o úvěru, kde jsme vedení jako spoludlužníci?