Re: Prohlášení poplatníka - chybné údaje
Pokud manželka čerpá mateřskou dovolenou, tak má zaměstnavatele. A zaměstnanec měl uvést do Prohlášení k zaměstnání manželky ANO
A Vy jste měla jako mzdová účetní jeho zaměstnavatele poskytnout daňové zvýhodnění na dítě až poté, co by zaměstnanec doložil Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění.
Pokud zaměstnanec prokáže do 30 dnů po narození dítěte, tak by měl nárok na daňové zvýhodnění na dítě již v měsíci, kdy se dítě narodilo.
ZDP § 38k odst. 2)
Ani tak to nestihl, ale když nad tím přemýšlím, kdyby to stihl a přinesl potvrzení až po proúčtování mezd - ale do 30-ti dnů od narození, tak bych zcela jistě nebyla ochotná předělávat mzdy a komplikovat si účetnictví - když mu mohu udělat vyúčtování mzdy hned v prvním měsíci nového roku.
>>
>>Ani tak to nestihl, ale když nad tím přemýšlím, kdyby
>>to stihl a přinesl potvrzení až po proúčtování mezd -
>>ale do 30-ti dnů od narození, tak bych zcela jistě
>>nebyla ochotná předělávat mzdy a komplikovat si
>>účetnictví - když mu mohu udělat vyúčtování mzdy hned
>>v prvním měsíci nového roku.
>Otázka je, jestli mu máte věřit, co napsal v
>prohlášení (nemá zam-tele), nebo pátrat. Podle mě za a).
>Jinak - "manželka je na MD" je u většiny populace
>označení pro všechny stavy, kdy je žena doma s děckem.
Já vím, že jeho manželka je v zaměstnaneckém poměru, ale zajímalo mne, zda se nějak v Prohlášení odlišuje stav, kdy je na mateřské a stav, kdy už je opět v práci.
Ne, neodlišuje. Stále má zaměstnavatele.
PS. Raději již nikde nepište, že nejste ochotna dodržovat zákon.
Před lety jsem sama v rámci "opatrnosti" nezohlednila slevu na dani na poplatníka u zaměstnance se začátkem práce v polovině měsíce - a zaměstnanec přišel reklamovat svoji mzdu zaměstnavateli, i s právníkem. Mohla jsem být nakonec ráda, že jsem ještě klientovi nemusela zaplatit za právní zastoupení zaměstnance.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
1. 2. 2019 9:04
Dobrý den, prosím o radu zkušenější účetní. Máme ve firmě poprvé zaměstnance, kterému se narodilo dítě v minulém roce. Týká se to oddílu II - jméno manželky. Zaměstnanec vyplnil manželku ke dni narození dítěte, kdy manželka byla na MD. Takže napsal Uplatňuje = NE, zaměstnání = NIC a to nevím. Když je na MD, tak uvede ANO? A co když se to změní a bude třeba OSVČ nebo nezaměstnaná? To uvede zaměstnanec v tabulce změn? A ještě dotaz - Musím po něm požadovat potvrzení, že neuplatňuje slevu manželka hned k datu narození dítěte nebo stačí na konci roku?
Děkuji moc za radu.