Re: Průměrný nebo pravděpodobný výdělek
Pravděpodobný by byl použit v případě, že by v rozhodném období (předchozí čtvrtletí) nebylo odpracováno alespoň 21 dnů.
Jestli v rozhodném období bylo odpracováno alespoň 21 dnů, použijete průměr platný pro 1 Q 2019, vypočtený z příjmů ve 4 Q 2018, porovnáte ho s průměrným výdělkem za předchozí kalendářní rok a použijete ten, který je pro zaměstnance výhodnější
zákoník práce § 271m
odst.1) Při zjišťování průměrného výdělku pro účely náhrady škody při pracovních úrazech nebo nemocech z povolání je rozhodným obdobím předchozí kalendářní rok, je-li toto rozhodné období pro zaměstnance výhodnější.
>>Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec měl pracovní
>>úraz dne 15.2.2018. Neschopnost od 27.2.2018 do
>>11.2.2019. Vyplňuji pro pojišťovnu Potvrzení o ztrátě
>>na
>>výdělku. Mám použít výdělek v rozhodném období, tj. 10
>>-
>>12/2017 a nebo mám použít pravděpodobný výdělek ? Moc
>>děkuji, hezký den.
>
>Pravděpodobný by byl použit v případě, že by v
>rozhodném období (předchozí čtvrtletí) nebylo odpracováno
>alespoň 21 dnů.
>Jestli v rozhodném období bylo odpracováno alespoň 21
>dnů, použijete průměr platný pro 1 Q 2019, vypočtený z
>příjmů ve 4 Q 2018, porovnáte ho s průměrným výdělkem
>za předchozí kalendářní rok a použijete ten, který je
>pro zaměstnance výhodnější
>
>zákoník práce § 271m
>
>odst.1) Při zjišťování průměrného výdělku pro účely
>náhrady škody při pracovních úrazech nebo nemocech z
>povolání je rozhodným obdobím předchozí kalendářní rok,
>je-li toto rozhodné období pro zaměstnance výhodnější.
>Ušlý výdělek se zjišťuje ke dni vzniku škody a ne v okamžiku provádění výpočtu. Výdělek mu začal "ucházet" 27.2.2018. Kdyby pracoval a úraz neměl a třeba čerpal dovolenou, tak byste použila průměr ze 4.Q/2017. Ale protože pracovat nemohl a měl by být odškodněn ve výši jako kdyby pracoval (měl by mít stejně jako kdyby pracoval), tak samozřejmě použijete průměr zjištěný k 1.1.2018. A touto výší ho budete odškodňovat za celou dobu, nepřepočítává se. Nebo si představte, že marodí jen měsíc, který průměr byste použila? Já u delšího případu třeba po 4 měsících provedu zhruba výpočet a vyplácím měsíčně zálohu na ušlý výdělek kolem 5 - 8 tisíc, aby pracovník nebyl "poškozen". A to průměrem platným ke dni vzniku škody. Samozřejmě platí také výše zmíněný odst.1). Zdravím
omluva, posunula jsem se chybně o rok, správně mělo být použijete průměr platný pro 1 Q 2018, vypočtený z příjmů ve 4 Q 2017
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
21. 2. 2019 13:02
Dobrý den, prosím o radu. Zaměstnanec měl pracovní úraz dne 15.2.2018. Neschopnost od 27.2.2018 do 11.2.2019. Vyplňuji pro pojišťovnu Potvrzení o ztrátě na výdělku. Mám použít výdělek v rozhodném období, tj. 10 - 12/2017 a nebo mám použít pravděpodobný výdělek ? Moc děkuji, hezký den.