Tak teď si pokládám otázku, proč tu vůbec jsem. Asi ztráta času, jdu raději vařit oběd, ten alespoň ocení můj manžel.
§ 38g
"Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob
(2) Daňové přiznání není povinen podat poplatník, který má příjmy ze závislé činnosti podle § 6 pouze od jednoho a nebo postupně od více plátců daně včetně doplatků mezd od těchto plátců (§ 38ch odst. 4). Podmínkou je, že poplatník učinil u všech těchto plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle § 38k, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10 vyšší než 6 000 Kč."
Zaměstnáváte zaměstnance a píšete, že jste laik? Za zaměstnance žádné daňové přiznání Vy nepodáváte. Pokud měli podepsané daň. prohlášení a měli nulové zálohy na dani, pak nemuseli žádat o RZD (zaměstnanec nemá povinnost žádat o RZD, pokud nechce), ani nemají povinnost podávat daň. přiznání na FÚ (za předpokladu, že z nějakého jiného důvodu nemají povinnost podávat daň. př.). Už jste tuto odpověď dostala několikrát u tohoto dotazu i u svého stejného dotazu z ranních hodin,.
Pokud měl důchodce za celý rok příjem z DPP 24000,- + uplatnil slevu na poplatníka = podepsal růžové prohlášení
(tzn. DPP 24000,-
zálohová daň 3600,-
uplatněná sleva na poplatníka -3600,-
=čistý příjem 24000,-)
a neměl v tomto roce žádný jiný příjem, tak pro vás ani pro tohoto důchodce nevznikla povinnost podávat DP (vy tu povinnost jako zaměstnavatel ani nemáte, jako zaměstnavatel jste povinna na základě žádosti zpracovat roční zučtování daně (což se v tomto případě také nedělá).
Už to tu zaznělo několikrát... Nerozumím tomu, čemu nerozumíte :-)
Teď jsem si přečetla ty komentáře a vypadá to, že jste si mysleli, že jsem svou poznámkou o palcích chtěla paní Jasnou urazit. Doufám, že aspoň ona pochopila, že jsem to myslela ironicky. Reagovala jsem na to, že tazatelka dostala dvě správné a srozumitelné odpovědi a přesto se po několika hodinách ptá znovu.
Paní Jasná tady radí už roky a já ji považuji za svou kolegyni, od níž jsem se mnoho naučila. Mimochodem, kolik už máte vnoučat, paní Jasná? Já se zítra chystám kočárkovat už se třetím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 3. 2019 11:10
Dobrý den,
mohu poprosit o radu jaká sankce hrozí důchodci při nepodání daňového přiznání - daň. povinnost 0,- Kč (roční výdělek 24.000,- Kč mínus sleva na poplatníka......). A co je nyní důležité udělat, dát ho dodatečně? Děkuji Michaela