A máte mezi zaměstnavatelem a odbory dohodu o náhradě mzdy ve výši 60%. Pokud nemáte odbory, může být upraveno ve vnitřním předpise. Máte to? Jinak byste musely vyplatit náhradu ve výši 80%.
ZP § 209
(2) Upraví-li v případech podle odstavce 1 dohoda mezi zaměstnavatelem a odborovou organizací výši poskytované náhrady mzdy, která přísluší zaměstnanci, musí náhrada mzdy činit nejméně 60 % průměrného výdělku; nepůsobí-li u zaměstnavatele odborová organizace, může být dohoda nahrazena vnitřním předpisem.
Jinak, pokud máte stanovených 60%, tak se těchto 60% nebude započítávat do průměru pro výpočet náhrad. Pokud ve čtvrtletí nebude odpracovaných alespoń 21 směn, musíte stanovit pravděpodobný průměr.
-pro dovolenou - překážka je jako výkon práce, dovolená se za ni nekrátí
-na 60% nemusí být všichni zaměstnanci, může být pouze část zaměstnanců
-ZP se musí odvádět alespoň z minimální mzdy. Dopočet do minimální mzdy na ZP celý hradí zaměstnavatel, nedělí se na třetiny
-pro ELDP - stejné jako by pracoval
-sjednat, jak dopředu budou zaměstnanci k výkonu práce (například jeden den předem jim to bude sděleno)
Další dotazy vám jistě přinese praxe, tak se pak znovu ptejte :-)
Děkuji moc za radu paní jasná. firma nemá žádné odbory a ve vnitřních předpisech nic nemá sepsaného. Tak soudím, že jím bude muset zaplatit 80% z průměrného výdělku. když chce nechat zaměstnance doma. Ve firmě klesla práce. Bude se muset něco sepisovat, aby to každý zaměstnanec podepsal? Děkuji za odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 8. 2019 12:59
dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda by mi mohl někdo poradit. Jsem začínající mzdová (junior) a ještě jsem se s tím nikdy nesetkala. Zaměstnavatel by chtěl nechat doma zaměstnance doma na 60%. důvodem je méně práce, nechce propouštět. Můžete mi prosím někdo poradit, co to všechno obnáší? Zda se musí něco podepsat se zaměstnanci atd.? Děkuji moc za radu.