Dodatečné přiznání

• (neregistrovaný)

18. 12. 2005 0:33

Dobrý den, vedu daňovou evidenci a
    za rok 2005 bych chtěla uplatnit výdaje paušálem.Zákon o dani z příjmu říká, že musím v předcházejícím období upravit základ daně (§ 23) o výši pohledávek, závazků....To jsem bohužel neudělala a jednu pohledávku jsem měla. Takže teď chci podat dodatečné daňové přiznání za rok 2004 a tam uvést úpravu základu daně o § 23 - pohledávku. Daň doplatím. Ale ještě pro mě zůstává otázkou, jestli musím za tuto pohledávku (ve skutečnosti mi byla proplacena v březnu 2005) i podat opravné přehledy OSSZ a VZP za rok 2004. Já si myslím, že asi ano, protože až budu dělat daně, tak tuto pohledávku už nebudu uvádět do příjmů, protože zdaněna už bude a tudíš nebude ani v přehledech na OSSZ a VZP.
    Děkuji za reakce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 12. 2005 12:47

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Dodatečné přiznání
      Úpravy dle § 23 se do vyměřovacího základu pro OSSZ a ZP nezahrnují. O tento příjem, i když nebude již vstupovat do základu daně z příjmů, bych zvýšila vyměřovací základ pro OSSZ a ZP za rok 2005.

• 18. 12. 2005 13:31

Lenka č.2 (neregistrovaný)

Tak to tedy nechápu.
      Na jedné straně říkáte, že úpravy dle § 23 nepatří do vyměřovacího základu pro OSSZ a ZP a na druhé straně zase, že by jste jej dala do roku 2005.
      Prosím vysvětlete to, děkuji.

PS: a bude se na tu dodatečně vypočtenou daň vztahovat i penále?

• 18. 12. 2005 13:57

Lenka (neregistrovaný)

Děkuji, taky jsem si myslela, že nebudu dávat opravná přiznání na OSSZ a VZP, protože je to vlasně jen úprava a skutečný příjem bude až v roce 2005.
      Tam ho dám jen do přehledů, ale danit ho nebudu. Nevíte, kde by to mohlo být napsáno, že je to opravdu správný postup?
      pro Lenku 2 - penále určitě vyměřeno bude, ale jen tou nejnižší sazbou 0,05.

• 18. 12. 2005 14:00

V r. 2004 úprava dle § 23 sice ovlivní základ daně z příjmů, ale nejedná se o příjem z podnikání. Peníze ve skutečnosti nebyly přijaty.
      V r. 2005 sice již příjem za pohledávku z r. 2004 nebude ovlivňovat základ daně, ale jde o příjem z podnikání. Vyměřovací základ pro OSSZ a ZP tvoří příjmy po odpočtu výdajů.
      Z dodatečně přiznané daně z příjmů bude vyměřeno penále.

• 18. 12. 2005 14:39

>>>>Dobrý den, vedu daňovou evidenci a
      >>>>za rok 2005 bych chtěla uplatnit výdaje
      >>>>paušálem.Zákon
      >>>>o dani z příjmu říká, že musím v předcházejícím
      >>>>období
      >>>>upravit základ daně (§ 23) o výši pohledávek,
      >>>>závazků....To jsem bohužel neudělala a jednu
      >>>>pohledávku jsem
      >>>>měla. Takže teď chci podat dodatečné daňové přiznání
      >>>>za
      >>>>rok 2004 a tam uvést úpravu základu daně o § 23 -
      >>>>pohledávku. Daň doplatím. Ale ještě pro mě zůstává
      >>>>otázkou, jestli musím za tuto pohledávku (ve
      >>>>skutečnosti mi
      >>>>byla proplacena v březnu 2005) i podat opravné
      >>>>přehledy
      >>>>OSSZ a VZP za rok 2004. Já si myslím, že asi ano,
      >>>>protože až budu dělat daně, tak tuto pohledávku už
      >>>>nebudu
      >>>>uvádět do příjmů, protože zdaněna už bude a tudíš
      >>>>nebude ani v přehledech na OSSZ a VZP.
      >>>>Děkuji za reakce.

>>
      >>Tak to tedy nechápu.
      >>Na jedné straně říkáte, že úpravy dle § 23 nepatří
      >>do
      >>vyměřovacího základu pro OSSZ a ZP a na druhé straně
      >>zase, že by jste jej dala do roku 2005.
      >>Prosím vysvětlete to, děkuji.
      >>
      >>PS: a bude se na tu dodatečně vypočtenou daň
      >>vztahovat
      >>i penále?
      >V r. 2004 úprava dle § 23 sice ovlivní základ daně z
      >příjmů, ale nejedná se o příjem z podnikání. Peníze ve
      >skutečnosti nebyly přijaty.
      >V r. 2005 sice již příjem za pohledávku z r. 2004
      >nebude ovlivňovat základ daně, ale jde o příjem z
      >podnikání. Vyměřovací základ pro OSSZ a ZP tvoří příjmy po
      >odpočtu výdajů.
      >Z dodatečně přiznané daně z příjmů bude vyměřeno
      >penále.
      VZP:
      Pokud se dodatečně změní skutečnosti uvedené v tomto PŘEHLEDU, je OSVČ povinna do 8 dnů ode dne, kdy se o změně dozvěděla, podat opravný PŘEHLED a do 30 dnů doplatit dlužné pojistné. Nebyl-li PŘEHLED opraven na základě dodatečně zjištěných skutečností (např. opravné nebo dodatečné daňové přiznání, kontrola FÚ apod.), ale pouze opravuje nepřesně nebo chybně vyplněný PŘEHLED, nejedná se o opravný PŘEHLED, ale jen o opravu PŘEHLEDU.

• 18. 12. 2005 19:05

Ale skutečnosti uvedené v přehledu za rok 2004 se nemění. Základ pro výpočet ZP a OSSZ je stanoven správně - rozdíl mezi příjmy a výdaji. Upravovat se dodat. DP bude základ daně z příjmů a to dle § 23. Nejde přece o žádný příjem, ale pouze povinnost zdanit pohledávky. Naopak v r. 2005 již půjde o příjem, který bude součástí vyměřovacího základu pro ZP a OSSZ. Nebude již podléhat dani z příjmů, jelikož již byl zdaněn (viz. dodat. DP za r. 2004).

• 19. 12. 2005 7:53

A prosím ještě mám dotaz.
      Je na to v daňovém přiznání nějaký speciální řádek? A nebo to jen přičtu k příjmům?

• 20. 12. 2005 14:56

V DE uvedete jako příjem nedaňový a proto v DP s tímto přijmem již nebudete vůbec počítet. O tento příjem pouze navýšíte v Přehledu na OSSZ a ZP "příjmy z podnikání" . Př.: v r. 2005 vám zaplatí pohledávku, kterou jste zdanila dle § 23 v DP za rok 2004 ve výši 5000,00 Kč. V DE za rok 2005 uvedete 5000,00 jako nedaňový příjem. V DP budete mít celkové zdanitelné příjmy 100000,00 Kč. Do přehledů uvedete ale příjem 105000,00 Kč.

• 19. 12. 2005 7:57

Pro Lenku to byl příjem v roce 2005, ale co když já jsem to pořád ještě neprodala, tak do přehledů pro VZP a OSSZ se mi to dostane až v roce prodeje? Třeba až 2008?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).