Re: Ještě jednou pojmy - vysvětlíte?
K bodu jedna: daň na výstupu je plátce povinen přiznat ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí platby, a to k tomu dni, který nastane dříve viz. §21 a následující ZDPH dle toho, jaké věci se uskutečnění týká.
K bodu dva: Okamžikem uskutečnění účetního případu je den, ve kterém dojde ke splnění dováky, platbě závazku, inkasu pohledávky, postoupení pohledávky, vkladu pohledávky,... a dalším skutečnostem vyplývajícím ze zákona, vyhlášky viz. Český účetní standard pro podnikatele č.001 bod 2.4.3.
Bod 1 platí jak pro účetnictví tak DE
Bod 2 tedy výklad platí pouze pro účetnictví
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 12. 2005 22:50
Dobrý večer,
prosím, už jsem se jednou ptal na níže uvedené pojmy. Nebylo mi odpovězeno. Můžu Vás prosím poprosit ještě jednou?
Moc děkuji:
Rád bych začal vyvážet zboží do EU, tak se snažím trochu vzdělávat se v oblasti vedení DE a DPH.
Co se týče použití kurzů pro účely DPH a pro účely účetnictví (DE) jsem narazil tady na diskusi na toto:
použití kuzů:
1) pro účely DPH ke dni vzniku povinnosti přiznat daň dle§4 odst 4 zákona o DPH
-v zákoně o DPH jsem si našel tento § a dověděl se, že se použije kurz ČNB platný pro osobu provádějící přepočet ke dni vzniku povinnosti přiznat daň, popř. osvobození od daně.
= proto dotaz: co je den vzniku povinnosti přiznat daň, popř. osvobození
2) pro účely účetnictví (jedná se i o DE?) k okamžiku uskutečnění účentího případu, dle § 24 odst.2 písm.a) zákona o účetnictví
- znamená to v den vystavení faktury?
Ještě jednou Vám děkuji za všechny odpovědi.