Ještě jednou pojmy - vysvětlíte?

• (neregistrovaný)

20. 12. 2005 22:50

Dobrý večer,
    prosím, už jsem se jednou ptal na níže uvedené pojmy. Nebylo mi odpovězeno. Můžu Vás prosím poprosit ještě jednou?
    Moc děkuji:

Rád bych začal vyvážet zboží do EU, tak se snažím trochu vzdělávat se v oblasti vedení DE a DPH.

Co se týče použití kurzů pro účely DPH a pro účely účetnictví (DE) jsem narazil tady na diskusi na toto:

použití kuzů:
    1) pro účely DPH ke dni vzniku povinnosti přiznat daň dle§4 odst 4 zákona o DPH
    -v zákoně o DPH jsem si našel tento § a dověděl se, že se použije kurz ČNB platný pro osobu provádějící přepočet ke dni vzniku povinnosti přiznat daň, popř. osvobození od daně.
    = proto dotaz: co je den vzniku povinnosti přiznat daň, popř. osvobození

2) pro účely účetnictví (jedná se i o DE?) k okamžiku uskutečnění účentího případu, dle § 24 odst.2 písm.a) zákona o účetnictví
    - znamená to v den vystavení faktury?

Ještě jednou Vám děkuji za všechny odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 12. 2005 9:03

Hanka (neregistrovaný)

Re: Ještě jednou pojmy - vysvětlíte?
      K bodu jedna: daň na výstupu je plátce povinen přiznat ke dni uskutečnění zdanitelného plnění nebo ke dni přijetí platby, a to k tomu dni, který nastane dříve viz. §21 a následující ZDPH dle toho, jaké věci se uskutečnění týká.
      K bodu dva: Okamžikem uskutečnění účetního případu je den, ve kterém dojde ke splnění dováky, platbě závazku, inkasu pohledávky, postoupení pohledávky, vkladu pohledávky,... a dalším skutečnostem vyplývajícím ze zákona, vyhlášky viz. Český účetní standard pro podnikatele č.001 bod 2.4.3.
      Bod 1 platí jak pro účetnictví tak DE
      Bod 2 tedy výklad platí pouze pro účetnictví

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).