Čerpání dovolené v lernu

• (neregistrovaný)

1. 2. 2021 7:40

Dobrý den,
    u zaměstnavatele pracuji déle než 3 roky a mám smlouvu na dobu neurčitou, ukončovat pracovní poměr neplánuji. Svůj nárok na dovolenou za rok 2020 jsem vyčerpal do 31. 12.2020. V lednu 2021 jsem si chtěl vzít dovolenou, ale mzdová účetní zaměstnavatele mi tvrdí, že na ni nemám nárok. Svůj požadavek na dovolenou v lednu mám řešit čerpáním neplacenéh volna. Je tento postup správný?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2021 8:07

xJ (neregistrovaný)

Vzhledem k tomu, že je už únor, tak to asi máte vyřešené.
      Tak jenom dodatečně. O čerpání dovolené nerozhoduje účetní, ale zaměstnavatel. Ten nařizuje čerpání a byl pravděpodobně účetní mylně informován, protože v zákoníku práce § 217 je jasně stanoveno, že zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.

• 1. 2. 2021 8:43

katka2 (neregistrovaný)

Může určit, ale nemusí. A nemusí zdůvodňovat, proč ne. Dělá to na mě dojem, že zam-nec v lednu už cosi čerpal, a teď se s účetní dohadují, co to bylo (= platit či ne).

• 1. 2. 2021 9:43

Jiří (neregistrovaný)

Děkuji za vaše rychlé vyjádření.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).