Re: Prosím mzdové úč.
Není moc jasný Váš dotaz ohledně FU, ale zkusim Vám popsat, jak to řeším já. Podotýkám, že jednatel, kterého já účtuji nepobírá podporu v nezaměstnanosti, ale je zaměstnancem u jiné firmy:
Za prosinec mu náleží roční odměna podobné výše. Přihlašuji ho na sociálce jako jednatele a u ZP jako zaměstnance. Odvody SP a ZP jsou u statutárů povinné, nelze zaměstnávat na dohodu bez těchto odvodů. Daň z příjmu odvádím zálohou 20%. Vzhledem k tomu že je zaměstnaný jinde (souběh zaměstnání v jednom měsíci), vystavuji mu potvrzení o odvodu daní a on si dělá vyúčtování daní sám. Na FU rozhodně nic neposílám, pouze se mi objeví jeho mzda v konečném vyučtování pro FU (odevzdává se do 20.2.2006).
Ano ten případ mám také, že vyplácím odměnu a ještě je zaměstnaný někde jinde, ale právě teď se mi stalo poprvé, že je tento statut. nezaměstnaný. Nevím tedy jestli to provede správně, ale udělám to asi takto:
20% zál. daň jsem odvedla a protože pobírá podporu v nezaměst. nebude mi podepisovat Prohlášení, tím bude jeho daň. povinn. vyřízená.
Jen si teď nejsem jistá s tím SP a ZP na sociálku jsem volala a tam mi řekli, že SP odvádět nemusím, když jde o statutární orgán právnické osoby - nejde o jednatele společnosti, a u ZP tedy doufám, v to že je to stejné jako u SP. Díky za odpo
V tomto případě je povinnost podat si daň.přiznání.
Když jste volala na sociálku, nemysleli si že těch 3000 je odměna ze zdaněného zisku? Z toho se doopravdy ZP ani SP neodvádí, daň FU je ale srážková. V případě, že se jedná o odměnu za "práci jednate" jsem přesvědčená (bez znalosti správného §) že se SP i ZP odvádí.
Na to jestli je to ze zdaněného zisku se mne neptali, jen chtěli vědět, kdo tu odměnu vyplatí jestli jde o družstvo, s.r.o nebo o práv. osobu - SVJ jsou klasické SVJ, ale jde o neziskovku, říkali, že když jde o odměnu vyplacenou od právnické osoby, tak se SP a ZP odvádět nemusí
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 12. 2005 8:09
Dobrý den,
moc prosím o radu, mám zaměstnance, který obdrží pouze roční odměnu ve výši 3000Kč za výkon funkce jako statutární org. právnické osoby. Kromě této odměny pobírá tento statutár také podporu v nezaměstnanosti. V prosinci jsem vyplatila odměnu a odvedla 20% zálohovou daň. Prosím vše mám zaslat na FÚ pro roční vyúčtování
1) pokud tento nezaměstnaný byl v tomto roce již u někoho zaměstnaný
2)pokud je nezaměstnaný od začátku roku
moc prosím, já už nevím kde to mám hledat.