Zdanění - dohoda o provedení práce

• (neregistrovaný)

28. 12. 2005 10:38

Dobrý den,
    prosím Vás, nemohl by mi někdo poradit ohledně zdanění výdělku z dohody o provedení práce? Jsem živonostník a zaměstnala jsem studenta, který si vydělal 30 000 Kč. Nepodepsal u mě prohlášení, tzn. že si bude roční vyučtování povádět sám? Nevím, zda mám z částky 30 000 Kč odvést zálohou daň podle tabulky 5 535 + 32% z částky nad 27 600 nebo se jedná o jinou sazbu. Činnost, kterou u mě prováděl je poradenství a technické práce. Nebo ho mám nechat podepsat prohlášení. Co je výhodnější? Jedná se o jeho jediný příjem kromě 1 500 Kč, které si vydělal jinde, kde také nepodepsal prohlášení. Předem Vám velice děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 12. 2005 14:35

AnonymníJiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Zdanění - dohoda o provedení práce
      Pokud jinde současně nepodepsal Prohlášení, je výhodnější, jestliže ho podepíše .Nepodepíše-li, daníte tzv. min.20% zálohovou daní ( podle tabulek od mzdy 27400).- v tomto případě daň 6303,-
      Jeho příjem ,který měl jinde (1500) pokud nepodepsal prohlášení, byl zdaněn konečnou srážkovou daní. Tento student ,pokud u Vás nepodepíše prohlášení, bude mít pak povinnost podat si přiznání k dani. Podepíše-li ho,může si ho buď podat sám nebo požádat Vás o roční vyúčtování. Uplatní si tak roční částky a pravděpodobně mu vyjde,že mu bude celá daňová záloha vrácena.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).