Mateřská-Jana

• (neregistrovaný)

12. 1. 2006 16:08

Moc děkuji za odpověď, ale z čeho se tedy vlastně vypočítává mateřská? Bylo mi řečeno že roční průměrnou mzdou zpětně do data početí-je to tak?
    270 kal. dnů pojištění samozřejmě splňuji

jestli to dobře chápu, tak:
    Když bych tedy byla v jiném stavu do data Výpovědi ze zaměstnání a chtěla bych aby mi byla mateřská počítána průměrem z tohoto zaměstnání-tak bych neměla nastupovat do nového zaměstnání, ale v tom případě, bych celý čas na mateřské i rodičovské dovolené byla od data ukončení prac. poměru evidována na úřadu práce?
    a když bych nastoupila do nového zaměstnání a po čase přišla do jiného stavu tak se mi bude mateřská počítat pouze z tohoto nového zaměstnání?

velice děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 1. 2006 17:41

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Mateřská-Jana
      >Moc děkuji za odpověď, ale z čeho se tedy vlastně
      >vypočítává mateřská? Bylo mi řečeno že roční průměrnou
      >mzdou zpětně do data početí-je to tak?
      >270 kal. dnů pojištění samozřejmě splňuji

Do data početí ne :-) Mateřské dávky vychází z výdělků 12ti měsíců před měsícem, ve kterém nastupujete na mateřskou. Na mateřskou nastupuje žena v rozmezí 56 až 42 kal. dnů před předpokládaným datem porodu, pokud má zaměstnavatele. Pokud nemá zaměstnavatele a nastupuje na mateřskou v ochranné době, nastupuje na ni 42 dnů kal. dnů před předpokl. datem porodu.
      >
      Když budete v den skončení poměru těhotná a chcete mít počítanou mateřskou z výdělků v tomto zaměstnání, tak musíte být bez zaměstnání a musíte na tu mateřskou (tedy 42 dnů před porodem) nastoupit v době 6 měsíců po skončení poměru. Pokud byste nástup nestihla v této době (vycházel by na později), pak stačí, když v této ochranné době (6 měsíců) onemocníte a marodit budete až do dne před nástupem na MD. Pak také budete mít mateřské dávky, i když nástup na MD bude až po ochranné době.( a samozřejmě splnit tu podmínku 270 kal. dnů před SKUTEČNÝM dnem porodu). Tzn. že po skončení poměru se zaevidujete na ÚP, a pokud stihnete v té lhůtě 6ti měsíců ten nástup na mateřskou nebo to onemocnění a pak nástup na mateřskou, oznámíte to jednak ÚP a jednak svůj nárok uplatníte u té firmy.
      Toto všechno ale platí jen pro ženu, která je v den skončení poměru těhotná.
      Jestliže nastoupíte do nového zaměstnání a pak budete těhotná a odejdete na mateřskou, bude se vycházet z výdělků nového zaměstnání. Tzn. 12 měsíců před měsícem, ve kterém nastoupíte na mateřskou. Pokud to zaměstnání netrvá ještě 12 měsíců, vychází se z výdělků od nástupu do měsíce před měsícem nástupu na MD.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).