Re: Kauce při pronájmu bytu a nájemné
Nejsem účtař ani daňař, ale kauce je tzv. složená jistota a obvykle bývá majetkem nájemce, kterému se po skončení nájmu vrací. Obvykle smlouva také řeší komu patří úroky z kauce - většinou také nájemci. Dluhy nájemce se pak započítávají oproti jeho nároku na vrácení kauce po skončení nájmu.
Re: Kauce při pronájmu bytu a nájemné
*** Pokud je to kauce a není uvedena třeba jako záloha na nájemné, není při přijetí zd. příjmem. Do příjmů Vám půjde až v momentě, kdy z ní něco uhradíte - pak Vám do příjmu půjde ta část, kterou jste "si nechala". V případě úhrady nájemného předem je to zdanitelný příjemem toho období, kdy jste skutečně obdržela = úhrada v prosinci je příjmem prosincovým ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 1. 2006 10:06
Pronajala jsem družstevní byt a podnájemník složil kauci ve výši 1 měsíčního nájmu. Kauce je vratná při ukončení pronájmu. Je tato kauce pro mě také příjmem z pronájmu? Je to k datu složení kauce? A k datu konce pronájmu je pro mě její vrácení výdajem? A když mu vrátím jen část kauce z důvodu, že v bytě něco poškodil, jak vyúčtovat - není na to žádný doklad. Nebo se kauce bere jenom jako záloha a není příjmem?
A ještě si nevím rady v případě, když podnájemník zaplatil nájemné na leden 2006 dne 29.12.2005. Do jakého období je to můj příjem? Nemám na pronájem žádný živnostenský list a nevedu účetnictví, pouze mám registraci na FÚ.
Díky