Průměrné ceny pohonných hmot-prosím

• (neregistrovaný)

17. 1. 2006 13:24

Dobrý den,

mám takový pro někoho možná primitivní dotaz,ale já jsem z toho zmatená, protože jsem se s tímhle v praxi ještě nesetkala,
    dělám teprve půl roku účetní firmě - s.r.o. a tato firma má dvě auta. Jedno zařazené v obchodním majetku a druhé je na leasing.
    U obou aut účtuji dle dokladů nákup pohonných hmot na účet 501.... Tato firma má pouze jednoho zaměstnance a to majitele firmy a ten auta používá.
    Teď mi však kolegyně přinesla vytisklý Pokyn D-296 o průměrných cenách pohonných hmot, které lze použít pro výpočet výše náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty ke stanovení základu daně z příjmů rok 2005.
    Nevím jak to mám chápat, jestli to platí pouze pro auto na leasing a dle knihy jízd a cesťáků mám dle těchto průměrných cen spočítat náklady a uplatnit si je a ty pohonné hmoty, které mám zaúčtovány dle dokladů odúčtovat.
    Nevím si s tím rady a tak prosím zda by mi to mohl někdo vysvětlit.

děkuju mockrát za odpověď Martina

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 1. 2006 13:31

Zdena (neregistrovaný)

Re: průměrné ceny pohonných hmot-prosím
      Průměrné ceny pohonných hmot platí pro toho, kdo nechce /či spíše neumí/ prokazovat výdaje ve skutečné výši. Vy určitě vedete k oběma autům knihy jízd a nákup PHM máte zdokladovaný daňovými doklady od čerpacích stanic.

• 17. 1. 2006 13:40

Martina (neregistrovaný)

Děkuju za odpověď paní Zdeno.
      Ano vedeme knihy jízd a u všech nákupů pohonných hmot mám daňové doklady od čerpacích stanic.Chápu to tedy tak,
      že to můžu nechat tak jak to mám zaúčtovano a průměrných cen si nevšímat.

• 17. 1. 2006 14:05

Zdena (neregistrovaný)

Ano. Vy máte jedno vozidlo v majetku a druhé v nájmu. Průměrná cena PHM by se na vás vztahovala pouze tehdy, pokud byste jeli na zahraniční služební cestu a nedokázali byste prokázat nákup PHM v zahraničí. Když budete mít čas a náladu, podívejte se na § 24, odst. 2, písm. k) Zákona o daních z příjmů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).