Re: ještě jednou SD a zálohy
zÁSADNĚ PÍSEMNĚ. iKDYBY JSTE TAM ŠLA, STEJNĚ TO BUDOU CHTÍT písemně. A uvést č.účtu na které to chcete vrátit.
Re: ještě jednou SD a zálohy
Dobrý den má jmenovkyně Katko,
já jsem přesně tohle řešila vloni. Na FÚ v Ústí nad Labem to chtěli tak, že jsem musela podat i přiznání k siln. dani s tím, že jsem tam uvedla v řádku Celková daňová povinost nulu a skutečně zaplacenou částku na zálohách, vznikl přeplatek, na jehož vrácení jsem přiložila dopis "Žádám o vrácení přeplatku na siln. dani ...."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 1. 2006 15:23
"Dole" si mě nikdo nevšímá, tak se pokouším probojovat dopředu a zopakovat svůj dřívější dotaz...
Po konečné kalkulaci jsem zjistila, že náklady, které bych mohla uplatnit v souvislosti s použitím automobilu nepřevyšují výši zaplacených záloh. Proto jsem se rozhodla neuplatňovat tento výdaj v DP 2005. Mohu požádat o vrácení zaplacených záloh a jakou formou? Je třeba použít nějaký formulář nebo stačí osobní dopis s žádostí o vrácení přeplatku.
odpověď:
Myslím,že si pletete otázku nákladů ve vztahu k příjmům a dále problém silniční daně. Pokud použijete automobil pro podnikání musíte uhradit silniční daň, která
je nákladem. Zálohy platíte dle používání auta. Pouze jsou-li v nesprávné výši, je možné, že vám vznikl přeplatek o jehož vrácení můžete požádat.
Mě ale šlo právě o to, že bych auto vůbec neúčtovala (podnikala jsem jen 3měsíce, za které jsem zaplatila zmíněnou zálohu předem s tím, že se na konci roku uvidí , teď jsem na MD), protože nebylo nepoužíváno k podnikání. Když už jednou zálohy zaplatím předem a potom zjistím, že jsem třeba z důvodu např. odebrání ŘP :-)) auto vlastně nepoužívala, nedá se už nic dělat a nemohu požádat o vrácení zaplacených peněz? Možná je můj dotaz špatně položený....děkuji za vaši trpělivost.