Valutová pokladna

• (neregistrovaný)

17. 1. 2006 22:25

Vedu DE, mám valutovou pokladnu s 850 EURy a přijatou fakturu na 500 Euro. Fakturu uhradím v hotovosti Eury, jakým kurzem tu částku přepočtu, abych ji zapsal do daňové evidence. denní ČNB? A na konci roku ještě přepočítám jednotným a upravím o rozdíl v DE?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 1. 2006 9:33

Ilona (neregistrovaný)

Re: Valutová pokladna
      pokud nemate stanoveny pevny kurz - coz pri vasem dotazu nepredpokladam, tak:
      uhradu prouctujete kurzem CNB v den uhrady (pak vycislite pripadny kurz. rozdil) a na konci roku prepocitate pokladnu kurzem CNB k 30.12. a znovu vycislite pripadny kurz. rozdil..
      Proste presne tak, jak jste psal (pouze nevim, jestli pro vas pojem "jednotny" kurz znamena to same jako pro me kurz CNB k 31.12-letos 30.12. :-)))

• 18. 1. 2006 9:55

Jiří (neregistrovaný)

jednotný kurz, tím myslím §38

Pokud poplatník nevede účetnictví, použije s výjimkou uvedenou v odstavci 2, jednotný kurs, nevyužije-li kursy devizového trhu uplatňované podle zvláštních právních předpisů o účetnictví.

Takže nevím, jesti se v daňové evidenci vyčíslují kurzové rozdíly. Můžete mi někdo poradit? Dejme tomu, že si stanovím denní kursy, už kvůli DPH a na konci roku to musím přepočíst na jednotný kurs?

• 18. 1. 2006 10:42

Ilona (neregistrovaný)

tak jak jsem to po precteni toho §38 pochopila ja, tak bude budete pouzivat jednotny kurz (tzn. nemate kurz. rozdily) nebo kurz dev. trhu a na konci prepocitate kurz. rozdil ale ne vuci jednotnemu kurzu ale vuci kurzu k 30.12. - proste bud a nebo, nelze to kombinovat...... ale jista si na 100% nejsem, takze pockejte, treba se nekdo ozve

• 18. 1. 2006 16:50

DANA (neregistrovaný)

Kurzů můžete používat současně i několik.Např. denní ČNB pro vystavení fakktury a současně ten den přijmu valuty do pokladny kurzem,kterým jsem je nakoupila v bance. Popište si to ve vnitřní směrnici jak vám to vyhovuje a pak podle směrnice postupujte.

• 18. 1. 2006 21:05

Anonymní (neregistrovaný)

Takže jestli to chápu já dobře, tak v daňové evidenci by to mohlo být asi takto:
      - přijde faktura v EUR, ocením pro potřeby DPH denním kurzem k datu vystavení, v této hodnotě eviduji v knize závazků a záznamní povinnosti; když dovoz tak kursem celnice
      - fakturu zaplatím z korunového účtu, odepsanou částku napíši jako výdaj do daňové evidence v kursu, za který jsem "nakoupil" (mi odepsali) od banky v den převodu.
      - fakturu zaplatím z valutové pokladny, uhrazenou částku napíši jako výdaj do daňové evidence v devizovém kursu ČNB ke dni platby
      - faktura zůstane neuhrazena ke 31.12., přecením kursem ČNB k 31.12. a v této hodnotě uvedu v inventuře
      - hotovost ve val. pokladně taky přecením k 31.12. stejně a kurzový rozdíl zapíši do daňové evidence jako + nebo -?
      Je to možný návod na směrnici?

• 19. 1. 2006 8:56

DANA (neregistrovaný)

>Takže jestli to chápu já dobře, tak v daňové evidenci
      >by to mohlo být asi takto:
      >- přijde faktura v EUR, ocením pro potřeby DPH denním
      >kurzem k datu vystavení, v této hodnotě eviduji v
      >knize závazků a záznamní povinnosti; když dovoz tak kursem
      >celnice
      >- fakturu zaplatím z korunového účtu, odepsanou částku
      >napíši jako výdaj do daňové evidence v kursu, za který
      >jsem "nakoupil" (mi odepsali) od banky v den převodu.
      >- fakturu zaplatím z valutové pokladny, uhrazenou
      >částku napíši jako výdaj do daňové evidence v devizovém
      >kursu ČNB ke dni platby
      >- faktura zůstane neuhrazena ke 31.12., přecením
      >kursem ČNB k 31.12. a v této hodnotě uvedu v inventuře
      >- hotovost ve val. pokladně taky přecením k 31.12.
      >stejně a kurzový rozdíl zapíši do daňové evidence jako +
      >nebo -?
      >Je to možný návod na směrnici?
      >Správně

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).