Daň u DPP (začátečník) - prosím o pomoc

• (neregistrovaný)

18. 1. 2006 13:55

Od listopadu do prosince jsem měla zaměstnanou paní, která byla vedena na UP na DPP. Odměnu jsem vyplatila najednou, po provedení úkolu (25 odpracovaných hodin, odměna 1 250,-- Kč.)
    Zaměstnankyně měla podepsané prohlášení, takže jsem uplatnila odčitatelnou položku na poplatníka, daň mi teda vyšla nulová. Tuto zaměstnankyni potom uvedu do "Vyúčtování daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti.... za rok 2005. Část mzdy uvedu do listopadu a část do prosince nebo celou odměnu uvedu pouze do prosince?

Od včerejška mám zaměstnanou novou pracovnici na DPP, která nepodepíše prohlášení (zaměstnankyně vedená na ÚP). Předpokládaný počet hodin k splnění úkolu má 100, odměna je 5.000,-- Kč. Je možné vyplácet odměnu zálohově? Při vyplacení každé zálohy by se odvedla srážková daň? V případě, že by se odměna vyplatila až po splnění úkolu (2.1.2007) odvádí se srážková daň až po celé vyplacení odměny? V roce 2007 by se potom tato záloho uvedla do formuláře "Vyúčtování daně vybírané zvláštní srátkou..."?
    Předpoládám, že v tomto případě je nuté přihlásit se na FÚ k srážkové dani vybírané zvláštní sazbou nebo stačí být nadále registrovaná pouze k závislé činnosti? Popř. do jaké termínu se je třeba přihlásit na Fú.

Dotazy a odpověďi k DPP jsem si četla několikrát na těchto stránkách, ale mám dojem, že čím víc je pročítám tím víc jsem ze všecho zmatena.

Mockrát děkuji všem za odpověď a přeji příjemný zbytek dne.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 1. 2006 14:17

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Daň u DPP (začátečník) - prosím o po
      >Od listopadu do prosince jsem měla zaměstnanou paní,
      >která byla vedena na UP na DPP. Odměnu jsem vyplatila
      >najednou, po provedení úkolu (25 odpracovaných hodin,
      >odměna 1 250,-- Kč.)
      >Zaměstnankyně měla podepsané prohlášení, takže jsem
      >uplatnila odčitatelnou položku na poplatníka, daň mi
      >teda vyšla nulová. Tuto zaměstnankyni potom uvedu do
      >"Vyúčtování daně z příjmu fyzických osob ze závislé
      >činnosti.... za rok 2005. Část mzdy uvedu do listopadu a
      >část do prosince nebo celou odměnu uvedu pouze do
      >prosince?
      Uvedete do toho měsíce, kdy byla vyplacena, tedy do prosince celou a do vyúčtování napíšete do kolonky mělo být sraženo 0 a tak dále dle pokynů. Do přílohy napíšete k 1.12.2005 1 zaměstnanec.
      >
      >Od včerejška mám zaměstnanou novou pracovnici na DPP,
      >která nepodepíše prohlášení (zaměstnankyně vedená na
      >ÚP). Předpokládaný počet hodin k splnění úkolu má 100,
      >odměna je 5.000,-- Kč. Je možné vyplácet odměnu
      >zálohově? Při vyplacení každé zálohy by se odvedla srážková
      >daň? V případě, že by se odměna vyplatila až po
      >splnění úkolu (2.1.2007) odvádí se srážková daň až po celé
      >vyplacení odměny? V roce 2007 by se potom tato záloho
      >uvedla do formuláře "Vyúčtování daně vybírané zvláštní
      >srátkou..."?
      Lze provádět výplatu odměny průběžně vždy za část vykonané práce pokud to máte v dohodě o provedení práce upraveno. Srážková daň se odvádí z částky, kterou vyplatíte a to vždy do konce následujícího měsíce po výplatě tedy např. výplata části v únoru 2006 povinnost odvést sraženou daň do 31.3.2006.

>Předpoládám, že v tomto případě je nuté přihlásit se
      >na FÚ k srážkové dani vybírané zvláštní sazbou nebo
      >stačí být nadále registrovaná pouze k závislé činnosti?
      >Popř. do jaké termínu se je třeba přihlásit na Fú.
      Musíte se přihlásit také k srážkové dani vybírané zvláštní sazbou a na konci roku budete podávat vyúčtování srážkové dani podobné jako je ze závislé činnosti. Registrace je do 30-ti od skutečnosti, která zakládá povinnost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).