Re: Rodičovská dovolená a firma v likvid
pokud firmu poslali do konkurzu či likvidace byl "soudem" určen konkurzní správce nebo likvidátor a ten zodpovídá soudu, že vyřídí vše potřebné - je to jeho povinnost - po skončení rodičovské dovolené je jeho problém,jak vyřeší váš nástup...doporučeně se obraťte na správce a požadujte informace,jak si představuje ukončení vašeho prac.poměru - samozřejmě když nebude mít pro vás práci bude to nadbytečnost a odstupné,ale je klidně možné,že fyzicky nebude moci vyplatit,na druhou stranu když si dokáží správci vydělat na svou odměnu,nevidím důvod,proč by neměl¨na vaši mzdu vč.odstupného - podle IČ najdete na servru českého soudnictví justice.cz zda je firma v likvidaci či konkurzu vč.adresy správce a okamžitě se na něj písemně obrátit...
>>.jsem na rodič.dovolené jako zaměstnaná u
>>firmy v likvidaci.Mám nárok na proplacení dovolené
>>řádné po ukončení mateřské dovolené?A co pakdělat,když ve
>>třech letech dítěte budu chtít nastoupit zpět dopráce?Bohužel není kam..majitelé firmu odstěhovali na lovensko a pak vyhlásili konkurs.Takže mě můžou ipropustit bez náhrady odstupného???Z důvodu>nedostatku
finančních prostředků.>pokud firmu poslali do konkurzu byl
"soudem" určen konkurzní správce
zodpovídá soudu, že vyřídí vše potřebné - je to jeho
povinnost - po skončení rod.dov.jeho
problém,jak vyřeší váš nástup...doporučeně se obraťte na
správce a požadujte informace,jak si představuje ukončení
prac.poměru - samozřejmě když nebude mít pro
>vás práci bude to nadbytečnost a odstupné
Správce mě odkázal na zástupce věřitelů,ale nemám ani na ně telefon.Prý pokud se najde majetek,bude zpeněžen a vyplacen věřitelům.ale žádný už není..Mohou mě propustit?
>>>.jsem na rodič.dovolené jako zaměstnaná u
>>>firmy v likvidaci.Mám nárok na proplacení dovolené
>>>řádné po ukončení mateřské dovolené?A co pakdělat,když
>>>ve
>>>třech letech dítěte budu chtít nastoupit zpět
>>>dopráce?Bohužel není kam..majitelé firmu odstěhovali na
>lovensko a pak vyhlásili konkurs.Takže mě můžou ipropustit
>bez náhrady odstupného???Z důvodu>nedostatku
>finančních prostředků.>pokud firmu poslali do konkurzu
>>byl
>"soudem" určen konkurzní správce
>zodpovídá soudu, že vyřídí vše potřebné - je to jeho
>povinnost - po skončení rod.dov.jeho
>problém,jak vyřeší váš nástup...doporučeně se obraťte
>na
>správce a požadujte informace,jak si představuje
>ukončení
> prac.poměru - samozřejmě když nebude mít pro
>>vás práci bude to nadbytečnost a odstupné
>Správce mě odkázal na zástupce věřitelů,ale nemám ani
>na ně telefon.Prý pokud se najde majetek,bude zpeněžen
>a vyplacen věřitelům.ale žádný už není..Mohou mě
>propustit? oni vás musí ne mohou propustit,ukončit pr.poměr,dát zápočt.list,potvrzení o příjmech,evid.list...to vše je povinností správce a napište mu,že pokud vám toto nevyřídí,tak si na něj budete stěžovat u soudu,který jej pověřil a který samozřejmě schvaluje jeho výši odměny za správcovství...nějaký výbor věřitelů bez udání adresy je vám k ničemu, soudu spravuje majetek správce a ten je povinen vše vyřídit!!!!!To ¨zda je majetek, zda se dá zpeněžit a zda a jak skončí konkurz,to je právě povinnost správce,který má veškerý přehled o majetku,účetnictví a předkládá je zástupcům největších věřitelů s návrhem a ti mu jeho návrhy buď schváli,nebo neschválí...pokud jim správce neřekne,že má ještě zaměstnance v pracovním poměru,tak to ten výbor ani neví...takže se nedejte a písemně znovu požádejte viz výše..
bez nároku na odstupné vás nemůže propustit,jedině že by jste se sama dobrovolně dohodla,že ukončíte pr.poměr dohodou a ne z důvodu nadbytečnosti....ještě jednou doporučuji jednat co nejrychleji..nároky zaměstnanců vyplývající z pr.poměrů mají například přednost před závazky vůči dodavatelům - ti sedí právě v tom věřitelském výboru, je však riziko,že pokud opravdu nebude majetek budete mít spočtené odstupné a nevyplacené...na druhou stranu i stím zákon počítá a při vydání "potvrzení o zdanitelných příjmech a sražených zálohách" ve vašem případě to bude z toho odstupného a toto potvrzení vám musí dát při poslední výplatě resp.ukončení pr.poměru je nový vzor a nový řádek - mzdy vypladcené...tedy i stát již zohledňuje to,že je něco zaúčtováno a něco jiného jsou dlužné mzdy...
>bez nároku na odstupné vás nemůže propustit,jedině že
>by jste se sama dobrovolně dohodla,že ukončíte
>pr.poměr dohodou a ne z důvodu nadbytečnosti....ještě jednou
>doporučuji jednat co nejrychleji..nároky zaměstnanců
>vyplývající z pr.poměrů mají například přednost před
>závazky vůči dodavatelům - ti sedí právě v tom
>věřitelském výboru, je však riziko,že pokud opravdu nebude
>majetek budete mít spočtené odstupné a nevyplacené...na
>druhou stranu i stím zákon počítá a při vydání
>"potvrzení o zdanitelných příjmech a sražených zálohách" ve
>vašem případě to bude z toho odstupného a toto potvrzení
>vám musí dát při poslední výplatě resp.ukončení
>pr.poměru je nový vzor a nový řádek - mzdy vypladcené...tedy
>i stát již zohledňuje to,že je něco zaúčtováno a něco
>jiného jsou dlužné mzdy...TAKŽE POTVRZENÍ MI PAK VYPLATÍ ÚŘAD PRÁCE?
Byl podán návrh na likvidaci nebo na konkurs? To je totiž rozdíl. Pokud je zatím podán návrh na likvidaci, pak ÚP žádné dlužné mzdy nevyplatí. Musí být podán návrh na konkurs. Musíte také nejdříve dostat výpověď z důvodu rušení podniku, firma musí vypočítat odstupné a vše zanést do mzdového účetnictví. S tím vším se obraťte na správce konkursní podstaty, který jediný má oprávnění ve firmě "hospodařit". Pokud je tedy podán na konkurs a firma Vám dlužné odstupné nevyplatila, můžete ÚP požádat o vyplacení. ÚP následně požádá firmu o potvrzení správnosti dlužného odstupného a když je všechno v pořádku, vyplatí ho (ale jen do určité výše, nevím kolik) a ÚP se tím pádem stává věřitelem té firmy místo Vás.
Pokud je zatím podán jen návrh na likvidaci, může kdokoli z věřitelů, tedy i zaměstnanec, jemuž firma dluží mzdu, podat u soudu návrh na konkurs (za podání návrhu se ale platí) a pak požádat ÚP o vyplacení dlužné částky.
ano tak jak jsem uváděle nahoře, tak paní Jiřka ještě doplňuje, bez výstupních dokladů,spočteného odstupného,vyhlášeného konkurzu nemůže úřad práce vyplácet, ale nemylme se,ono to tak jednoduché jak ukazují v televizi není, úřady práce i když jim to zákon navržený Špidlou dovoluje se snaží o to,aby nemuseli ze státních peněz žádné dlužné mzdy platit...nejprve dotlačte toho správce k ukončení a pak se hlavně nenechejte odbýt na úřadu práce....zaregistrovat,požadovat proplacení dluž.mezd...
Byl podán návrh na likvidaci nebo na konkurs? To je
totiž rozdíl. Pokud je zatím podán návrh na
likvidaci,
pak ÚP žádné dlužné mzdy nevyplatí. Musí být podán
návrh na konkurs. Musíte také nejdříve dostat výpověď
důvodu rušení podniku, firma musí vypočítat odstupné a
vše zanést do mzdového účetnictví. S tím vším se
obraťte na správce konkursní podstaty, který jediný má
oprávnění ve firmě "hospodařit". Pokud je tedy podán na
>>konkurs a firma Vám dlužné odstupné nevyplatila,můžete
ÚP požádat o vyplacení. ÚP následně požádá firmu o
potvrzení správnosti dlužného odstupného a když je
všechno v pořádku, vyplatí ho (ale jen do určité výše,nevím
kolik) a ÚP se tím pádem stává věřitelem té firmy místo Vás.
Pokud je zatím podán jen návrh na likvidaci, může
kdokoli z věřitelů, tedy i zaměstnanec, jemuž firma dluží
mzdu, podat u soudu návrh na konkurs (za podání návrhu
se ale platí) a pak požádat ÚP o vyplacení dlužné částky.
>ano tak jak jsem uváděle nahoře, tak paní Jiřka ještě
>doplňuje, bez výstupních dokladů,spočteného
>odstupného,vyhlášeného konkurzu nemůže úřad práce vyplácet, ale
>nemylme se,ono to tak jednoduché jak ukazují v
>televizi není, úřady práce i když jim to zákon navržený
>Špidlou dovoluje se snaží o to,aby nemuseli ze státních
>peněz žádné dlužné mzdy platit...nejprve dotlačte toho
>správce k ukončení a pak se hlavně nenechejte odbýt na
>úřadu práce....zaregistrovat,požadovat proplacení
>dluž.mezd...
FY JE V KONKURZU,A JÁ MÁM JEŠTĚ ROK DO 3 LET ROD.DOVOL.,TAK SE BOJÍM,ŽE KONKURZ BUDE ZRUŠEN,TEDY PAK BEZ NÁROKU VŠEHO.PŘEMYŠLÍM ŽE POŽÁDÁM O NÁSTUP DO PRÁCE.NA ÚP NEMOHU,MÁM ROD.PŘÍSPĚVEK.U SOUDU JSEM SE PŘIHLÁSILA.SPRÁVCE SE MNOU NEKOMUNIKUJE,CHCE ABYCH PODEPSALA DOHODU!!!!
konkurz nemůže být ukončen bez toho, že budou soudu předloženo,že firma nemá již žádné zaměstnance, že nemá majetek k pokrytí dluhů...takže nepřistupovat na dohodu, není třeba ukončovat rodičák...na tahu je konk.správce, musí vám ukončit pr.poměr,vypočítat odst.....tedy vše co jsem uváděla ...o vše tedy požádejte soud, nic nepodepisovat,chce ušetřit odstupné..
FY JE V KONKURZU,A JÁ MÁM JEŠTĚ ROK DO 3 LET
ROD.DOVOL.,TAK SE BOJÍM,ŽE KONKURZ BUDE ZRUŠEN,TEDY
PAK BEZ
NÁROKU VŠEHO.PŘEMYŠLÍM ŽE POŽÁDÁM O NÁSTUP DO PRÁCE.NAÚP NEMOHU,MÁM ROD.PŘÍSPĚVEK.U SOUDU JSEM SE
>>PŘIHLÁSILA.SPRÁVCE SE MNOU NEKOMUNIKUJE,CHCE ABYCH
>>PODEPSALA DOHODU!!!!
>konkurz nemůže být ukončen bez toho, že budou soudu
>předloženo,že firma nemá již žádné zaměstnance, že nemá
>majetek k pokrytí dluhů...takže nepřistupovat na
>dohodu, není třeba ukončovat rodičák...na tahu je
>konk.správce, musí vám ukončit pr.poměr,vypočítat odst.....tedy
>vše co jsem uváděla ...o vše tedy požádejte soud, nic
>nepodepisovat,chce ušetřit odstupné..TEDY MÁM ŠANCI,ŽE DOSTANU ODSTUPNÉ-15000 ASPOŇ OD ÚP?A CO PROPLACENÍ ŘÁDNÉ DOVOLENÉ 10000+A UZNANÉ DLUHY 21000KČ
>
TEDY MÁM ŠANCI,ŽE
>>DOSTANU ODSTUPNÉ-15000 ASPOŇ OD ÚP?A CO PROPLACENÍ
>>ŘÁDNÉ DOVOLENÉ 10000+A UZNANÉ DLUHY 21000KČ
pokud máte ještě nejakou nevybranou dovolenou nebo další části mzdy tak vše musí být na posledním výplatním pásku,který dostanete při ukončení pr.poměru konkurz.správcem uvedeno, spočteno ...požádejte tedy soud nebo konkurzního správce o všechny částky,které vám firma dluží - doložte kopíí pr.smlouvy s tím,že žádáte o řešení vaší situace,pokud soud bude mít vaši žádost nebude moci konkurzní správce tvrdit,že je již hotov se konkurzem...kopii požadovaných částek pošlete i tomu správci,ať má jasno co všechny chcete mít při ukončování pr.poměru spočteno, nezapomeňte hlavně v případě,že nebude mít fin.prostředky na potvrzení o zd.příjmech a sražených zálohách - nový tiskopis kde správce potvrdí co je ve mzdách spočteno a co bylo skut.vyplaceno - potom můžete odejít po ukonč.pr.poměru na úřad práce - budou chtít ale asi aby jste byla u nich v evidenci,tak daleko jsem se za tím nepídila...možná že ne a že to bude stači pro uplatnění dlužných mezd do kterých se počítá i nevyplacené odstupné...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 1. 2006 18:18
Mám problém.jsem na rodič.dovolené jako zaměstnaná u firmy v likvidaci.Mám nárok na proplacení dovolené řádné po ukončení mateřské dovolené?A co pak dělat,když ve třech letech dítěte budu chtít nastoupit zpět do práce?Bohužel není kam..majitelé firmu odstěhovali na Slovensko a pak vyhlásili konkurs.Takže mě můžou i propustit bez náhrady odstupného???Z důvodu nedostatku finančních prostředků.Díky za rady,celý případ by byl na hoooodně dlouho.