Co je lepší 385 nebo 388

• (neregistrovaný)

19. 1. 2006 13:13

Dobrý den, mate zkusenosti - pokud v novem roce vystavim fa na sluzby z min. roku co radeji pouzit 385 nebo 388 (tak samo 383 nebo 389?) Vetsinou jsem pouzivala dohadne ucty vic se mi libily, ale nevim jestli je to ucetne uplne spravne. Dekuji L.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 1. 2006 14:16

Anonymní (neregistrovaný)

Re: co je lepší 385 nebo 388
      - 383 - Výdaje příštích období
      Prostřednictvím tohoto účtu se vyúčtují náklady, jež s běžným účetním obdobím souvisejí, avšak výdaj na ně nebyl dosud uskutečněn. Lze vyúčtovat pouze částky, u nichž je známo, že se v budoucích obdobích vynaloží na příslušný účel a v určité výši. Účtuje se zde např. nájemné placené pozadu, prémie a odměny placené po uplynutí roku.
      - 385 - Příjmy příštích období
      Příjmy příštích období jsou částky účetní jednotkou nepřijaté (neinkasované), které časově a věcně souvisejí s výnosy běžného účetního období a nejsou zúčtovány přímo na účtech pohledávek vůči právnickým a fyzickým osobám. Jsou to zejména výnosové provize, provedené a odebrané dosud nevyúčtované práce a služby. Na účet 385 se účtuje se souvztažnými zápisy ve prospěch příslušných účtů v účtové třídě 6.
      U obou účtů musíte znát přesně dobu, účel a přesnou částku. Pokud neznáte např. přesnou částku, pak používejte dohadné účty 388 a 389.

• 19. 1. 2006 15:34

Anonymní (neregistrovaný)

Re: co je lepší 385 nebo 388
      Musím se přidat, též používám dohadné účty a ne přechodné. Taky mi víc vyhovují. Účetně správnější jsou ty výdaje a příjmy. Dřív to bylo jedno, teď je to odlišné v uvedení v rozvaze. Ale zas tak velká chyba to nebude.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).