Re: THP a práce přesčas
Zaměstnavatel může nařídit zaměstnanci práci přesčas max. 8 hodin týdně a max. 150 hodin ročně i bez jeho souhlasu, více pouze s jeho souhlasem, max. však 416 hodin za rok (§ 96 ZP). Dle zákona o mzdě náleží zaměstnanci za práci přesčas mzda a příplatek min. 25 % průměrného výdělku (může být stanoven vyšší v kolektivní mlsouvě nebo mzdovém předpisu). V pracovní nebo jiné smlouvě může být při stanovení výše mzdy přihlédnuto k případné práci přesčas.
Z toho vyplývá, že zaměstnavatel přihlédl při stanovení vaší mzdy k případné práci přesčas až do výše 150 hodin. Protože to máte zaplaceno, nemůžete požadovat náhradní volno a až do konce výpovědní doby musíte vykonávat práci dle pracovní smlouvy. Samozřejmě pokud by práce přesčas měla překročit 150 hodin nebo ještě lépe 8 hodin v každém jednotlivém týdnu, tak ji odmítněte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 1. 2006 20:03
Mám dotaz ohledně proplácení přesčasové práce nebo vyčerpání NV za odpracované přesčasové hodiny. Jsem v managerské pozici a pracovní smlouvu mám postavenou tak, že musím odpracovat 150 přesčasových hodin gratis a pak mám nárok na proplacení dalších přesčasů. Dostal jsem se ale teď do situace, že jsem dal výpověď, mám odpracováno od začátku roku cca 70 přesčasových hodin a hodiny ještě porostou(proto jsem dal výpověď, např. jen za loňský rok jsem měl 850 přesčasových hodin). Výpověď mi končí 31.3.2006 a já budu mít přesčasových hodin cca 150. Dalo by se tedy říct, že již v březnu nemusím jít do práce. Otázka tedy zní: můžu si vybrat tyto přesčasové hodiny jako náhradní volno? Děkuji za konstruktivní odpověď.