Re: DE koupě auta na konci roku
Jestli je to kategorie MG, tak zařadíte do odpis. skupiny 1a /budete odpisovat 4 roky/ a v roce 2005 si uplatníte odpis ve výši 14,2% vstupní ceny, pokud zvolíte rovnoměrné odpisování.
Ještě jsem přišel na to, že jsem zaplatil v prosinci, ale přepis na DI proběhl až v lednu - může to být nějaký problém kvůli odpisům? A také kvůli SD?
SD se tady asi vyplatí zaplatit denní sazbou, že? Můžu platit u jednoho auta roční sazbu a u druhého denní?
Pro účely odpisů je důležité datum zařazemí majetku do užívání. Co se týká silniční daně, tak tam se platí daň v případě, že auto používáte k uskutečnění své ekonomické činnosti. Jestliže jste zařadil v prosinci, tak se dá předpokládat, že jste je využíval už v prosinci. Platíte tedy SD i za prosinec. A pokud jde o denní sazbu, tak na tu zapoměňte a plaťte roční.
Právě proto, abyste to měl v pořádku, raději zaplaťte SD i za prosinec. Jsem totiž toho názoru, že zařazení auta do majetku a uplatnění odpisu je jeho použitím pro uskutečnění Vaší ekonomické činnosti. A proč celý měsíc? Denní sazba je určena pouze pro zaměstnavatele, kteří vysílají své zaměstnance na pracovní cestu jejich soukromými vozidly. Stačí?
Dovolím si s váma nesouhlasit.
Auto bylo přihlášeno na DI až v lednu, takže uvedeno do provozu mohlo být teprve až po zapsání = odpisovat až od roku 2006 a silniční daň za prosinec 05 také nelze, protože silniční daň platí majitel auta a vy jste v prosinci ještě majitel nebyl.
Tak to vidím já.
Nic proti, ale váš pohled nezahrnuje skutečnost, že auto bylo dle předchozích informací už v používání (nebylo bez SPZ). Tímto splňuje podmínky (provozuschopnost) pro evidenci v majetku podnikatele k datu koupě dle kupní smlouvy, tj. v roce 2005.
Se silniční daní je to trochu jiné, v odstavci o poplatníkovi je podmínka "zapsán v technickém průkazu", takže silniční daň až od ledna 2006
Něchtěla jsem tohle téma dál rozmazávat, ale nedá mi to. Dle zákona o dani silniční je předmětem daně vozidlo registrované a provozované v ČR, je-li používáno k podnikání. Zákon neříká nic o tom, že musí být zaregistrováno na jméno nového majitele - stačí tedy už jen fakt jakékoliv registrace a ten zřejmě bude splněn. Druhá podmínka- používání pro ekonomickou činnost je dle mého splněna tím, že bude poplatník auto odpisovat a nějaké PHM zřejmě také koupil ještě v r. 2005. A i kdyby nakrásně byla splněna jen jedna z těchto podmínek, stejně je 50% pravděpodobnost, že FÚ bude silniční daň vyžadovat. Osobně bych se tedy zajímala pouze o to, zda daň za prosinec zaplatil případný předchozí majitel. Pokud ne, pak bych bez dlouhých úvah daň zaplatila, protože by mi případné dohady s FÚ kvůli pár stovkám /které mám navíc v nákladech/ nestály za to.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 1. 2006 22:00
23.12.05 jsem si koupil automobil do podnikání. Jaké náklady můžu dát do roku 2005? Poloviční odpis?
děkuji, J.