Studijní příspěvek

• (neregistrovaný)

20. 1. 2006 8:26

Studuji VŠ při zaměstnání a zaměstnavatel mi nabídl pouze neplacené volno. Studium je doplnění požadovaného vzdělání na mé pracovní místo. Zajímalo by mne, jestli mám nárok alespoň na studijní příspěvek podle §12, vyhl.140/1968. Mám dvě děti do 15let. Také by mne zajímalo, jestli mám nárok na nějaký určitý počet dnů neplaceného volna nebo jestli to určuje zaměstnavatel. Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2006 13:00

Martina (neregistrovaný)

Re: studijní příspěvek
      ---
      Zaměstnavatel může a nemusí poskytovat příspěvky a volno s náhradou mzdy dle vyhl.140/1968 Sb. Záleží pouze na něm. Z mého okolí známých, kteří studují při práci vím, že většinou zaměstnavatel povolí nepl.volno a spíše jde o nepsanou dohodu, že občas lze volno napracovat příp. se nějaké volno dá považovat jako odpracované, ale neznám nikoho, u koho by se zaměstnavatel řídil vyhláškou (podnikatelská sféra). Třeba u státních zaměstnanců je situace odlišná. Často také žádají o kratší úvazek. Jenže jde o lidi, kteří se starají jen o sebe. Pokud by zaměstnavatel přímo na vás vyšší vzdělání požadoval a již jste na toto místo byla přijata, tak se mi zdá trochu podivné, že by vám nevyšel více vstříc.
      Neplacené volno řeší příloha k NV 108/1994 Sb. a § 21 NV 108/1994. Zase záleží na zaměstnavateli.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).