Re: vedlejší činnost-důch. pojištění
Z vedlejší činnosti musíte přiznat zisk na OSSZ i na zdravotní pojišťovnu.Může se stát že platíte na sociální i zdravotní 2x - ze zaměstnání a z vedlejší činnosti.
Záleží jaký máte zisk z vedlejší činnosti, může Vám vyjít, že nebudete platit ani sociální ani zdravotní, může Vám vyjít, že budete platit sociální a zdravotní. Výhoda je v tom, že se počítá nižší sociální a zdravotní pojištění, to uvidíte při vyplňování tiskopisu pro sociálku a zdravotní pojišťovnu, tam Vás to přímo podle kolonek navede. Pozor, může se stát že na sociální butete muset platit na příští rok zálohy/podle výše zisku/, u zdravotního se zálohy při vedlejším příjmu neplatí, tam se to platí jednou za rok-při vyúčtování.
Re: vedlejší činnost-důch. pojištění
Přečtěte si Pokyny k vyplnění Přehledu přijmů a výdajů OSVČ - www.CSSZ.cz, stručně řečeno na vedlejšák se počítají jiné vyměřovací základy.Písemně se to špatně popisuje, z těch Pokynů to pochopíte, opravdu záleží jestli máte OSVČ jako hlavní činnost nebo jako vedlejší nebo jestli máte jako OSVČ dvě činnosti-jednu hlavní a jednu vedlejší. Pozor, pokud chcete, aby OSVČ bylo bráno jako vedlejší činnost, musíte doložit na sociálku spolu s Přehledem příjmů a výdajů i potvrzení o příjmech ze závislé činnosti, to se na stránkách CZZs také dočtete.
Alena
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 1. 2006 8:53
Dobrý den,
nějak jsem nepochopila, co vyplývá za výhody, pokud jsem pro sociální pojištění vedena jako OSVČ s vedlejšími příjmy.
Mám zaměstnání(splňuji podmínku) a vedle toho podnikám. Původně jsem si myslela, že z těch příjmů z podnikání nebudu muset odvádět soc. poj., ale nevím, nevím... Neumíte někdo poradit?!
Děkuji
Kamila