Re: OSVČ-student
Pokusím se stručně :
Jste studentem, plátcem zdravotního pojištění je stát.
Pokud jím budete, zůstane to tak do 26 let věku.Po dovršení 26 let, budete-li dál studovat ,musíte se přihlásit na své ZP do 8 dnů
jako samoplátce. Jako student se také nemusíte starat o sociální pojištění (doba studia je dobou pojištěnou).
Pokud jako student podnikáte s příjmem,který jste uvedla, vyjde Vám za rok v přiznání k dani po odpočtech nulová daň. Minim. daň.základ se na Vás nevztahuje. Sociálnímu ( důchodové) pojištění Vám nevznikne povinnost platit. Pouze zaplatíte odvod na zdravotní pojištění z vašich skutečných příjmů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 1. 2006 13:46
Od listopadu 2005 pracuji na ŽL -vedlejší činnost. Jinak jsem student VŠ a ještě dlouho budu. Můj měsíční příjem z vedl. činnosti je 8907 Kč. Jsem přihlášená na OSSZ i na pojišťovně. Doložila jsem, že jsem student. Řekli mi, že tento rok nic platit nemám, žádné zálohy. Co to ale pro mě znamená dál? Vůbec se v tom nevyznám - budu odvádět daň, jakou? A co to zdr. a soc.? To za mě platí škola? Dokud budu student, tak to tak zůstane? Jsem asi úplně natvrdlá, ale nevím si s tím rady. Díky moc za pomoc....