Re: Prosím, pomozte - Pozastavení živnos
Z hlediska živnostenského úřadu může přerušit podnikání až na dva roky. Přehledy pro pojišťovny podá jen za ty dva měsíce, kdy podnikal /doufám, že se u nich odhlásil/. Do daňového přiznání uvede příjmy ze živnosti, pokud měl ke dni přerušení pohledávky, závazky, zásoby, tak je dodaní v tabulce E. Nechá si vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech a vyplní příjmy podle § 6. Přiloží potvrzení o vedení v evidenci ÚP.
Re: Pozastavení-několik dotazů
Je v tom trochu zmatek a mají ho i pracovnice úřadů, protože mi tam v podstatě nikdo jasně neodpověděl na tyto dotazy:
1. je nutné hlásit pozastavení i na pojišťovny, když je nahlášené na Fú?
2. je možné nahlásit pozastavení na Fú zpětně?
3. v případě, že je nutné hlásit na pojišťovny, jde to zpětně?
4. co dělat, když je pozastavení nahlášené jinak na Fú a jinak pojišťovnám?
Pokud měl pozastavenou činnost do určitého termínu, nemusel hlásit obnovení - to mu obnovili automaticky, ale naopak měl žádat o další pozastavení. Takže myslím, že ty tři měsíce bude muset vykazovat - minimální dani se vyhne za určitých podmínek, ale sociálnímu a zdravotnímu asi ne. J.F.
o jakých třech měsících to mluvíte? Byla-li živnost pozastavena do 30.3.2005, od 1.4.2005 do nyní je evidován jako živnostník, takže od 1.4 do 31.12.3'2005 mu vznikla povinnost vůči FU,ZP a OSSZ - protoze ZL nebyl zrusen, bere se, jako ze normalne podnika. Se zpetnym ohlasovanim na FU mam spatne zkusenosti, stejne tak na OSSZ. VZP zpetne hlaseni brala (potvrzeni o studiu). V mem pripade jsem podnikala a pritom studovala, takze jsem nemela povinnost platit zalohy na soc. a zdrav. pojisteni,ale potvrzeni o studiu jsem na OSSZ dorucila az v prosinci, pritom zivnost i studium trvalo od brezna.I pres to, ze jsem celou dobu podnikani studovala,fakt, ze potvrzeni o studiu jsem nedolozila v breznu,ale az v prosinci, jsem musela doplati zpetne za zalohy na pojisteni plus penale. Na VZP byli milejsi, stacilo jim potvreni az v prosinci a nechteli zadne doplaceni ani penale.
Máte pravdu, obrátila jsem to, mám totiž teď klienta, který měl přerušeno do 31.12.2004 a stačil se odhlásit 31.3.2005, takže si lámu hlavu s těmi třemi měsíci. Díky, že jste mě opravila. Ten celý zbytek roku zanedbané odhlášení je ještě horší, pokud se tedy neodhlásil. J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 1. 2006 13:11
Prosím, pomozte. Podnikatel měl pozastavenou živnost do března 2005 a znovu ji neobnovil. Bude mu rok 2005 počítán jako by podnikání znovu zahájil a bude muset zaplatit povinnou daň a pojištění (byl zaměstnán a veden na ÚP) nebo mu bude zrušen ŽL nebo pro toto plyne jiné stíhání ?
Děkuji za co nejrychlejší odpověď. Petra