Re: silniční daň - platit nebo neplatit
umim cist :-)))
§ 2 Předmět daně
(1) Předmětem daně silniční (dále jen "daň") jsou silniční motorová vozidla1) a jejich přípojná vozidla1) (dále jen "vozidla") registrovaná a provozovaná v České republice, jsou-li používána k podnikání1a) nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti1a) (dále jen "podnikání") nebo jsou používána v přímé souvislosti s podnikáním anebo k činnostem, z nichž plynoucí příjmy jsou předmětem daně z příjmů u subjektů nezaložených za účelem podnikání podle zvláštního právního předpisu.1b) Bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností alespoň 12 tun určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice.
Vždyť je to tak jednoduché a zcela jednoznačné.
Kdy se vozidlo používá k podnikání - pokud je vozidlo vedeno v "ucetnictvi" (100% to platí pro danovou evidenci, nedelam zadnou FO, ktera vede ucetnictvi takze tady to nemohu na 100% garantovat, jen na 90%), nebo jiné vozidlo, soukromé použite k podnikání (cesták, kniha jízd atd.).
Takže proboha napiste si papir, ve kterem podnikatel prohlasuje, ze vozidlo k 31.12.2004 vyjímá z "obchodního majetku" (mozna se to ted technicky jmenuje jinak, ale myslim ze mi kazdy rozumi" a tim padem neni pouzito k podnikani ......není žadna silnicni dan.
Samozdřejme platí, ze se nikde nesmi objevit ani stopa tohoto vozu a dale musi platit, ze vyjadreni tazatelky "podnikatel" je pravdive a jde o Fyzickou osobu
Mate pravdu ale dotaz je na nakladni auta a zakon je :
...Bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností alespoň 12 tun určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice.
Karle také trochu umím číst :-), ale kde tam máte, že "pokud je vozidlo v majetku, musí se platit SD"? Nechci se hádat, je to možné, ale já to tak JEDNOZNAČNĚ nevidím. Formulace "používána k podnikání" není totéž jako být v majetku. J.F.
>>>>>Máme v majetku 2 nákladní auta. Jenže protože to
>>
>>§ 2 Předmět daně
>>(1) Předmětem daně silniční (dále jen "daň") jsou
>>silniční motorová vozidla1) a jejich přípojná
>>vozidla1)
>>(dále jen "vozidla") registrovaná a provozovaná v
>>České
>>republice, jsou-li používána k podnikání1a) nebo k
>>jiné samostatné výdělečné činnosti1a) (dále jen
>>"podnikání") nebo jsou používána v přímé souvislosti
>>s
>>podnikáním anebo k činnostem, z nichž plynoucí příjmy
>>jsou
>>předmětem daně z příjmů u subjektů nezaložených za
>>účelem
>>podnikání podle zvláštního právního předpisu.1b) Bez
>>ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou
>>předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností
>>alespoň 12 tun určená výlučně k přepravě nákladů a
>>registrovaná v České republice.
>****************
>Karle také trochu umím číst :-), ale kde tam máte, že
>"pokud je vozidlo v majetku, musí se platit SD"?
>Nechci se hádat, je to možné, ale já to tak JEDNOZNAČNĚ
>nevidím. Formulace "používána k podnikání" není totéž
>jako být v majetku. J.F.
>************************
Pro JF - mozna jsem se vyjadril nepresne, ale dotaz je na nakladni vozidla -
...Bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou
předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností alespoň 12 tun určená výlučně k přepravě nákladů a
registrovaná v České republice.
Děkuji za reakce, ale nevyjádřila jsem se přesně. Je to nákladní automobil, ale ne nad 12 tun, má pouze 3,75 tun.
.
Citace z výkladu k zákonu: Daňová povinnost zaniká v kalendářním měsíci, v němž pomine jedna z rozhodných skutečností, např. vozidlo a/ je trvale vyřazeno z registru silničních vozidel, nebo
b/ není celý kalendářní měsíc provozováno za účelem podnikatelských činností v ČR.
Výše uvedené pod písmenem b/ však neplatí pro vozidla ...... jejich největší povolená hmotnost činí alespoň 12 t ........
Co vy na to?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
22. 1. 2006 19:04
Máme v majetku 2 nákladní auta. Jenže protože to původní je starší, tak se s ním nejezdí. Podnikatel ho nechce prodat. Ve výkladu zákona o sil. dani jsem četla, že už není podmínka - pokud je auto v majetku, je nutné platit vždy. Teď /od r. 2005/ platí, že i když je auto v majetku, ale prokazatelně se nevyužívá, platit sil. daň se nemusí. Je splněna podmínka nevyužívání vozu, i když se platilo na něj povinné ručení? Jiné náklady na toto auto nebyly - ani PHM, ani opravy, prostě nic.
Rozumím tomu správně? Značku dal do depozita až teď v lednu 2006.