Re: Dotaz na paní Jiřku
Vas dotaz neni ani trochu slozity, navic se tu nekolikrat diskutovat - staci si ve vyhledavaci dat odpovidajici heslo a vyjedou vam starsi prispevky. ... Pokud jste se rozhodl uplatnovat pausal, tak evidujete pouze vydane faktury (pohledavky) a zaplacene pojisteni. Vubec nemusite sledovat pohyby na ucte ani v pokladne. Staci mit evidenci prijmu (treba prave v tom deniku) a evidenci vydaju na pojisteni (treba slozenky). Na konci roku vemete prijmy, % vypocitate vydaje, odectete jeste pojisteni a mate zaklad dane.
Co se tyce evidence, tak dle zakona musite evidovat prijmy, vydaje, zavazky a majetek. Nic vic.
§7b, odst. 1, Zakon o dani z prijmu
(takova rada pod carou - prvni roky je dobre mit nekde i evidenci vydaju - staci neoficialni, pro vlastni potreby - , abyste mohl porovnat, jestli se vam pausal opravdu vyplati)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
27. 1. 2006 10:15
Dobrý den. Nechci se nikoho dotknout, ale asi je to dotaz pro paní Jiřku, i když rad od každého, kdo tomu rozumí, není nikdy dost. Jsem student a od 01.01.2006 jsem začal podnikat v oblasti organizačního poradenství. Budu uplatňovat výdaje paušálem a proto se chci zeptat, jakou dokumentaci musím vést ?
Všechny úřady (ŽU, FÚ, PSSZ a ZP) jsem oběhal a budu platit zálohy na pojištění, abych do konce zdaňovacího období peníze neutratil.
Předpokládám, že to bude seznam vydaných faktur a do peněžního deníku budu uvádět podle výpisu z banky pohyb peněz. Pokladnu vlastně nepotřebuji, protože z banky budu vybírat buď pro osobní spotřebu, nebo na provozní režii a ta bude stejně paušálem. Jestli tomu dobře rozumím, stačí tedy do peněžního deníku psát každý měsíc například příjem 20.000,- Kč za vydanou fakturu a výdaje: 10.000,- Kč - provozní režie (paušál), 1218,- záloha na zdravotní pojištění, 1.500,- záloha na sociální pojištění a zbytek 7.282,- Kč – osobní spotřeba. Poplatky za vedení účtu a další výdaje bych tedy vést nemusel, když to stejně obsahuje paušál.
Díky za radu Tomáš