Re: Prosím,co mám dělat
A opravdu je povinen ho podat?
Je to paní,co má DPČ u nás a je ve star.důchodu a normálně měla srážkovou daň,ale ve dvou měsících jí to přesáhlo těch 5000,- a hned mi to skočilo do daně zál.:(
A pak tu zase mám pána,co nepodepsal,ale vždy to měl jen jako srážkovou daň,takže na potvrzení o příjmu se mi píše hodnota nulová:(
Co s tím tedy?
Platí: Pokud je někdo daněn v režimu "nejméně 20%", je povinen podat přiznání, kde uvede ty příjmy, ze kterých jí byla sražena zálohová daň a uvede všechny zálohové daně. Kromě toho - Vy jí zúčtování udělat nemůžete, ale na základě přiznání jí FÚ část daně vrátí (pokud neměla ještě nějaké další vysoké příjmy), takže kdyby přiznání nepodala, sama by se ošidila. Pokud měla naopak ještě další vysoké příjmy, které jí by daněny vysokou sazbou, mohlo by se stát, že pokud by tam ty zálohové daně od Vás nezahrnula, ošidila by naopak stát, takže skutečně platí - podat přiznání.
Do potvrzení o zdan. příjmech se uvádí pouze příjmy, které byly daněny zálohovou daní a zálohové daně. Neuvádí se příjmy, ze kterých byla srážková daň, ani tyto srážkové daně. Srážková daň je konečná. Proto tomu pánovi nebudete žádné potvrzení vystavovat, neměl příjmy daněné zálohovou daní.
To je pravda. Pokud nemá podepsané jinde, mohla podepsat u Vás a pak by bylo vše daněné dle tabulek zálohovou daní a zaměstnavatel pak může udělat zúčtování. Pokud by měla mít pouze srážkovou daň, tak nemá smysl prohlášení podepisovat, ale když to nevíte předem, je lepší podepsat.
>>>>>>A opravdu je povinen ho podat?
>>>>>>Je to paní,co má DPČ u nás a je ve star.důchodu a
>>>>>>normálně měla srážkovou daň,ale ve dvou měsících jí
>>>>>>to
>>>>>>přesáhlo těch 5000,- a hned mi to skočilo do daně
>>>>>>zál.:(
>>>>>>A pak tu zase mám pána,co nepodepsal,ale vždy to měl
>>>>>>jen jako srážkovou daň,takže na potvrzení o příjmu se
>>>>>>mi píše hodnota nulová:(
>>>>>>Co s tím tedy?
.
>>>>>Do potvrzení o zdan. příjmech se uvádí pouze příjmy,
>>>>>které byly daněny zálohovou daní a zálohové daně.
>>>>>Neuvádí se příjmy, ze kterých byla srážková daň, ani
>>>>>tyto
>>>>>srážkové daně. Srážková daň je konečná. Proto tomu
>>>>>pánovi nebudete žádné potvrzení vystavovat, neměl
>>>>>příjmy
>>>>>daněné zálohovou daní.
>>>>A co paní ve starobním důchodu brání u vás podepsat
>>>>Prohlášení ? A potom ji můžete udělat roční zúčtování
>>>>vy.
>>>
>>>To je pravda. Pokud nemá podepsané jinde, mohla
>>>podepsat u Vás a pak by bylo vše daněné dle tabulek
>>>zálohovou daní a zaměstnavatel pak může udělat
>>>zúčtování.
>>>Pokud by měla mít pouze srážkovou daň, tak nemá smysl
>>>prohlášení podepisovat, ale když to nevíte předem, je
>>>lepší podepsat.
>>
>>Já Vám moc děkuji za rady:) Na nový rok se tak už
>>zařídím
>Když vám ho podepíše do 15.2.2006, tak to stihnete i
>za loňský rok.
A jak to udělám v počítači? Ten mě pustí? Nebo vlastně já jen udělám zúčtování a tím by mu to nemělo vadit a ručně doplním nezdan.částku.....kterou vlastně nemá jako důchodce.
pisete, ze lze do 15.2. i za lonsky rok. Manzelka ma za jeden mesic zalohove (presahla 5000) a za asi 5 mesicu srazkove. Lze tedy i zpetne podepsat prohlaseni, aby to na mzdovem prepocitali a manzelka dostala zpet i srazkovou dan? (nedosahla prijmy pres 38040Kc). Dekuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 1. 2006 15:26
Prosím,co mám dělat,když někdo nepodepsal prohlášení,ale někdy měl zál.na daň danou jako zálohovou,protože to přesáhlo hranici 5000,-? Já bych jim roční zúčtování neměla dělat,že? Dám jim pouze potvrzení o příjmu a oni si to mohou dát sami do daň.přiznání.........je to tak správně??