Re: pozastavení / zrušení ŽL a registrac
>Přeji dobrý den
>
>Ráda bych se v co nejkratší době nahlásila na ÚP a
>využila možnosti Rekvalifikačních kurzů (nejde mi tolik o
>podporu). Mám ŽL - doporučíte mi spíše ukončení či
>pozastavení ŽL + co je potřeba?
>Co se týká Rekvalifikačních kurzů, mohu si vybrat sama
>nebo musím splnit nějaké podmínky - jaké?
K přerušení činnosti stačí zajít na ŽO a oznámit ukončení k datumu, který chcete, třeba již od následujícího dne. K ukončení činnosti potřebujete potvrzení FÚ že nedlužíte nic na daních, to trvá asi 14 dní. Záleží na vás jestli někdy plánujete ještě v činnosti pokračovat.Ukončení činnosti je výhodné, protože za ten rok co činnost ukončíte se na vás nevztahuje minimální základ daně a tak neplatíte daň.
Rekvalifikační kurz si můžete vybrat, ale zda vám ho ÚP zaplatí záleží na něm, většinou to zaplatí těm kdo je již delší dobu v evidenci.
Je to tak, pozastavení ŽL je jednoduché, jen nelze udělat zpětně. Pokud jde o rekvalifikaci, zeptala jsem se na ni po 9 měsícich registrace na ÚP, zaplatili mi ji, ovšem slečna mi doslova řekla - ano, vy už jste tu delší dobu a je to z vašeho oboru, to není problém. Dělala jsem totiž daňovou evidenci (JÚ) a chtěla jsem účetnictví (PÚ). Taky mi řekla, že rekvalifikaci na účetní pro někoho, kdo to nikdy neviděl, neplatí, protože to nemá smysl. Nevím, jak je to u ostatních oborů. A taky jsem si nemohla vybrat, u koho rekvalifikační kurz udělám, mají svého smluvního partnera, ale byla jsem spokojena.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 1. 2006 11:10
Přeji dobrý den
Ráda bych se v co nejkratší době nahlásila na ÚP a využila možnosti Rekvalifikačních kurzů (nejde mi tolik o podporu). Mám ŽL - doporučíte mi spíše ukončení či pozastavení ŽL + co je potřeba?
Co se týká Rekvalifikačních kurzů, mohu si vybrat sama nebo musím splnit nějaké podmínky - jaké?