Prosíííím o radu....

• (neregistrovaný)

29. 1. 2006 9:00

Prosím o radu, začal jsem letos účtovat v PÚ, dodělávám si rok 2005 a zastavil jsem se u zaúčtování faktur.Vystaveny 12/05, splatnost 1/06, jak můžu zaúčtovat? Daním 2005 nebo 2006, děkuji mnohokrát. Lukáš

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 1. 2006 9:38

Hana (neregistrovaný)

Re: Prosíííím o radu....
      Musíte zaúčtovat do roku 2005 a danit v roce 2005. V podv.účetnictví se účtuje o vystavených fakturách né o zaplacených.

• 29. 1. 2006 9:55

Anonymní (neregistrovaný)

Ježiši, co to je zaradu?
      Jak je má zaúčtovat do roku 2005, když v roce 2005 vedl DE?!
      Taková blbost!

Musíte je mít v počátečních stavech k 1.1.2006 na MD účtu 311
      po zaplacení účtujete do nedaňových výnosů.

• 29. 1. 2006 14:42

iveta (neregistrovaný)

Pokud někdo fakturu zaplatí, nedáváme do výnosů ani daňových ani nedaňových ale
      211 (221) / 311.

• 29. 1. 2006 15:08

Eva M. (neregistrovaný)

Prosím tazatele, aby si velmi důkladně prostudoval veškeré paragrafy a pokyny týkající se přechodu z daňové evidence na (podvojné) účetnictví. Přechod má značná specifika i daňové dopady. Doporučuji nějakou kvalitní publikaci, nedávno jsem koupila např. http://www.grada.cz/katalog/seznam/prevod-danove-evidence-na-vedeni-ucetnictvi/ , tam se dozvíte teorii i praxi. Není možné to tady vysvětlit ve dvou odstavcích :-))
      Jinak konkrétně k Vaší otázce: Závěrku a přiznání za rok 2005 uděláte v daňové evidenci NORMÁLNĚ, jako byste nepřecházel na účetnictví. Účetní a daňové dopady přechodu na účetnictví vypořádáte až v účetnictví roku 2006 (tam mj. dodaníte ty nezaplacené faktury).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).