Zákon.oprav.položka-prosím!!

• (neregistrovaný)

3. 2. 2006 15:17

Ahoj,
    už jsem se jednou ptala, ale bohužel můj dotaz zapadl a nikdo mi neodpověděl. Tak znovu:
    Mám dotaz ohledně zákonné oprav.položky (20%), kterou si mohu vytvořit na pohledávku (tzv.daňovou). Jde mi o to, zda si mohu teď vytvořit např. 10% a v příštím roce "uplatnit" zase 10% nebo jiný případ - zda si ji mohu uplatnit až příští rok, když ji za rok 2005 (kdy na ni byl nárok 1.rokem) nevytvořím...??
    Stále se nemohu dobrat žádné odpovědi a to jsem se ptala i přes známé na FÚ! Tam mi bylo řečeno, že je "lépe" to udělat najednou, ale nebyli si jistí a na dotaz ohledně "posečkání" mi neodpověděli vůbec.
    Poradíte mi???
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 2. 2006 15:40

Anonymní (neregistrovaný)

Re: Zákon.oprav.položka-prosím!!
      V zákonu o rezervách je uvedeno v § 8a odst. 1 - "až do výše 20 % neuhrazené rozvahové hodnoty pohledávky". Pokud tedy až do výše, pak jakékoliv % max. však 20 % hodnoty pohledávky.
      Tedy i třeba 10 % v 2005 a 10 % v 2006, pokud neodpadnou důvody tvorby OP.

• 3. 2. 2006 15:51

Danila (neregistrovaný)

Re: Zákon.oprav.položka-prosím!!
      Opravné položky můžete tvořit a nemusíte je to jenom na Vás.
      Když ji nevytvoříte letos můžeten klidně až příští rok.
      S tím dělením na 10% jsem se ještě nesetkala, ale podle citace §8a odst1:až do výše 20 % neuhrazené rozvahové hodnoty pohledávky, bych se domnívala, že lze.A navíc tam přibyl nový § 8c, a ten si myslím, že můžete použít právě když nevytvoříte opr. položku podle §8a.Vyčkejte ještě dalších názorů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).