Re: ????????????
Pokud jste byla v PN celý měsíc, tak pro SP a ZP dejte 11 měsíců. Pro DP 12 měsíců.
>>>>>>>>Prosím o radu. V roce 2005 jsem jeden měsíc byla na
>>>>>>>>neschopence, živnost jsem nepřerušila,ale v tom
>>>>>>>>měsíci
>>>>>>>>jsem nic nenakupovala a neprodávala. Mám do řádku 43
>>>>>>>>uvést 12 měsíců, nebo 11? A SP a ZP ?? 11 nebo 12???
>>>>>>>>Díky za radu. Alča
>>>>>>*********************
>>>>>>???????????????????
>>>>>>nic ?
>>>>>
>>>>>Pokud jste byla v PN celý měsíc, tak pro SP a ZP
>>>>>dejte
>>>>>11 měsíců. Pro DP 12 měsíců.
>>>>**************
>>>>I když jsem podnikatelskou činnost vykonávala pouze
>>>>11
>>>>měsíců ? :-(((
>>>
>>>Ale v průběhu roku jste snad činnost nezahajovala,
>>>nepřerušovala, ani neukončovala.
>>
>>Nebo Vám jde o snížení minimálního základu daně?
>*****************
>Ano jde mi o snížení minimálního základu daně. Místo 107.300 na 98..300.
Fňuk .. to né .. neukončovala. Tak vám paní Zdeni moc děkuju. Ale nepotěšila jste mě ;-) Se z toho našeho státu picnu. A mě to přišlo tak logické .. když zaměstnanec nedělá, tak taky neodvádí daně. No, tak tam pěkně prsknu 12 měsíců a jdu se klouzat. Přeji krásný večer.
Alčo, ani jsem se nezeptala, jestli máte nastudované případy, na které se MZD nevztahuje. V poučení k daňovému přiznání o nich taktně pomlčeli. Např. první a druhý rok podnikání, pobírání rodičovského příspěvku alespoň po část roku, nebo příspěvku na péči o osobu blízkou, nějaký důchod, příjmy do 15.000,- Kč.
No to už bohužel nastudováno mám. MZD se mě týká. Už i vloni. Ale letos to byla fakt pohroma. Měsíc jsem měla zavřeno kvůli tomu, že tu opravovali chodník a měsíc neschopenka. Naštěstí mi ji na sociálce ofotili, takže ji mohu přiložit. A tady na malém městě si lidé rychle odvyknou kudy vede cestička k zapadlému krámku. A nyvykají si pomaloučku. Takže i tržby nic moc. Ta daň je fakt dost hrozná.
A kdyby to byla jen daň, tak čert jí vem. Ale když k ní přihodíte ještě minimální pojistné, tak musíte menší živnost zkrátka zabalit. Pak budete na úřadu práce, stát za Vás bude platit zdravotní a sociální a ti, kteří u živnosti vydrželi, budou muset platit čím dál vyšší pojistné .... Nevím, co je to za zvláštní politiku. Místo aby byl stát vděčný, že se drobní podnikatelé o sebe starají sami, tak je vyžene mezi nezaměstnané.
Jako by ste mi mluvila z duše. Je to zkrátka něco neskutečného. SP a ZP se každý rok zvyšuje, daně už taky, elektrika, plyn ... zkrátka než člověk vydělá kačku na sebe, tak se musí nějak naotáčet. Nevím, na co myslejí a jaké mají prognózy z těch svých výmyslů, ale každopádně si myslím, že spousta živnostníků s tím pěkně praští.
No ja do toho pichnu z jine stranky a myslim si, ze by melo byt 12 mesicu.
Proc?
Jestlize budu podnikatel a mit provozovnu se zamestnaci a budu nemocny, tak preci provozovna jede dale, nebo si budu muset najmout brigadnici. Nemam-li na to, je to bohuzel muj problem.
Nemam-li zamestnance tak v dobe nemoci si bud sezenu brigadnika, nebo je to pak zase muj problem ale podnikani vlastne jede dale a je to balvan ktery tahnete dal. Toto je problem asi vsech ucetnich, ze i kdyz jsou nemocni a delaji to sami, tak DPH ani mzdy nepockaji.
My uz nadavame dlouho, a je to stejne na ......
Kamarádovi jsem vloni na základě neschopenky vyplnila jen 11 měsíců pro MZD a FU nic nenamítal. Přiložila jsem kopii neschopenky. Jen musí být na celý měsíc tj. minim. od 1. do posledního dne měsíce!! A taky si musíte dát pozor,abyste neměla v té době žádný příjem! Tj.žádný doklad z tohoto období! Dokonce mi bylo řečeno, že by pojistné za SP a ZP mělo být v této době nedaňové - tj.nedávat je do výdajů. Ale tímto si nejsem 100% jistá, ale logiku to má.
Teoreticky asi máte pravdu, protože OSVČ není povinna platit zálohy na pojistné v měsících, které celé prostoná. Prakticky mohu tvrdit /nebo přímo zapsat do textu v DE/, že platba je buď opožděnou úhradou staré zálohy, nebo naopak zálohou na měsíce příští .... Ovšem příjem na účet, to je holé neštěstí, s tím ani při nejlepší vůli neuděláte nic. Proto jsem také Alče v samém začátku diskuse radila napsat 12 měsíců.
Neee! Jde fakt o příjem za práci-službu za ten měsíc,kdy marodíte!! To se přeci pozná podle faktury, kdy byla vystavená a jakého období se týká. Prostě v tom měsíci nesmíte vystavit žádnou fakturu.... Podle mne by se právě dívali na účet a pak kontrolovali platby....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 3. 2006 20:53
Prosím o radu. V roce 2005 jsem jeden měsíc byla na neschopence, živnost jsem nepřerušila,ale v tom měsíci jsem nic nenakupovala a neprodávala. Mám do řádku 43 uvést 12 měsíců, nebo 11? A SP a ZP ?? 11 nebo 12??? Díky za radu. Alča