Re: Pronájem bytu
No já bych to tak neviděla - buď příjmy 7000 a uplatní 40% paušální výdaje, nebo příjmy 7000 a uplatní výdaje ve skutečné výši, tj. 3000 Kč.
Máte pravdu, Zdenko, už to také tak vidím. Lze také dohodnout tak, že nájemce bude platit úhradu za užívání bytu družstvu a pronajímateli bude poukazovat 4.000,-/měs. Osobně bych se přikláněla k výdajům ve skutečné výši. Může také přijít mnohatisícový doplatek za teplo a teplou vodu, může být i za vodné a stočné atd.
Děkuji za odpovědi. Já jsem si tedy původně myslela, že když odvád tzv. nájemné družstu Kč 3000,- (byt je skutečně jeho), které se skládá vlastně ze záloh na teplo, vodu a z fondu oprav,pojistného, takže tyto výdaje musím zaúčtovat jako nedaňové. Příjmy, které on dostává za pronájem bytu Kč 7000 pak rozdělit na Kč 3000,- jako nedaňové příjmy, protože tyto příjmy prakticky uhradí družstvu (záloha na vodu, teplo, fond oprav, pojistné) a zbytek Kč 4000,- pak musím přiznat jako příjmy z pronájmu a mohu k tomu uplatnit výdaje procentem. Tak jsem z toho zmatená, ale zřejmě budete mít pravdu. Bude na tom tedy dost škodný.
PS:majitel bytu mi teď prozradil, že přestože má příjmy z pronájmu pobíral podporu v nezaměstnanosti. Lze to? Chce se mi z toho brečet. Jste před těmi daněmi také v takovéto zoufalé situaci?
Radka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 3. 2006 18:48
Fyzická osoba má od stavebního družstva byt. V průběhu r. 2005 postavila dům a byt pronajímá za Kč 7000,-/měsíc. Z tohoto příjmu odvádí stavebnímu družstvu Kč 3000,-/měsíc za pronájem bytu. Jsou tedy jeho příjmy z pronájmu Kč 4000,-/měsíc + uplatní výdaje procentem z příjmu (jiné výdaje zatím nemá)?
Doufám, že ten byt je skutečně jeho a né družstva.
Díky