Re: leasing a přechod na paušální výdaje
>>Dodatečné DP nepodávejte. Nedoplacený leasing by
>>nebyl
>>uznán jako závazek, snižující základ daně za rok
>>2005.
Prosím proč by nemohla být poměrná část leasingu, která měla být splacená v roce 2005, uznaná jako nesplacený závazek? J.F.
>Za současného znění zákona si navíc spousta poplatníků
>neuvědomuje potenciální nebezpečí, které u paušálu
>plyne z § 24/4/c ZDP - zařazení hmotného majetku do svého
>obchodního majetku.
Já se omlouvám, ale moc to nechápu - jaké nebezpečí? Pokud jsem v nějakém z roce leasing měla ve skutečných výdajích, musím do majetku zařadit i při paušálu. Pokud ale budu mít stále po celou dobu leasingu paušál, leasing můžu brát jako soukromý a po skončení auto nezařazovat do majetku. J.F.
Re: leasing a přechod na paušální výdaje
>>>Dodatečné DP nepodávejte. Nedoplacený leasing by
>>>nebyl
>>>uznán jako závazek, snižující základ daně za rok
>>>2005.
>***************
>Prosím proč by nemohla být poměrná část leasingu,
>která měla být splacená v roce 2005, uznaná jako
>nesplacený závazek? J.F.
Když si řádně prostudujete §23/8/b/2, bude to zřejmé.
>******************
>>Za současného znění zákona si navíc spousta
>>poplatníků
>>neuvědomuje potenciální nebezpečí, které u paušálu
>>plyne z § 24/4/c ZDP - zařazení hmotného majetku do
>>svého
>>obchodního majetku.
>*********************
>Já se omlouvám, ale moc to nechápu - jaké nebezpečí?
>Pokud jsem v nějakém z roce leasing měla ve skutečných
>výdajích, musím do majetku zařadit i při paušálu.
>Pokud ale budu mít stále po celou dobu leasingu paušál,
>leasing můžu brát jako soukromý a po skončení auto
>nezařazovat do majetku. J.F.
>********************
Právě že musím majetek zařadit do obchodního majetku. A jaký obchodní majetek mám, když uplatňuji výdaje paušálem???
Musím vést pouze záznamy o příjmech a evidenci pohledávek. Nic víc.
Pokud si vyrobím kartu majetku, je to chvályhodné, avšak stále mi bude scházet ten obchodní majetek. Toto je pouze konstatování, v jakém stavu je v současné době ZDP a odkud by mohlo hrozit nebezpečí, kdyby se chtělo důsledně dbát na dodržení podmínek zákona.
A pokud budu mít soukroumý leasing, tak nemám problém. Poznámka směřovala pouze k zadání dotazu (leasing byl uplatňován ve výdajích).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 3. 2006 22:46
Dobrý den,
prosím, chci se ujistit, že dělám správně vypořádání závazků a pohledávek při přechodu na paušál.
Chci uplatnit paušál za 2005, v roce 2004 jsem neměla žádné nezaplacené pohledávky ani závazky, kromě posledních 3 měsíců leasingu (zaplaceno v 1-3/2005).
Musím tedy podat dodatečné přiznání za 2004 a tam snížit základ daně o poměrnu část akontace a tyto 3 leasingové splátky. Tím pádem mi vznikne přeplatek na dani.
Pokud je moje úvaha správná, musím toto dodatečné přiznání vůbec podávat, pokud bych nechtěla po státu zpět žádnou daň?
Děkuji za pomoc