Re: Obchodník s osobními automobily a DP
Pokud se zaregistrujete jako plátce daně podle zvláštního režimu, odvádíte z rozdílu.
Pokud ne, jste plátce daně, na vstupu neuplatníte, na výstupu neodvedete a počítáte koeficient pro krácení nároku za ostatní přijate zdan.plnění. (telefon,nájem,energie atd)
Jako plátce se zaregistrovat budu muset. Mě by se hodilo na vstupu i výstupu nic neplatit. Žádný odvod DPH z rozdílu. Potom nějaký koeficient pro krácení mě už by byl ukradený. Nemám téměř žádné ostatní přijaté zdan. plnění.
Musim na FÚ nahlásit, kterou variantu preferuji?
A skutečně můžu z výstupu neodvádět DPH. A dělat s koeficientem pro krácení.....
Když se zaregistrujete jako plátce DPH, stáváte se jím v "bežném režimu" oznamujete pouze režim "zvláštní".
Z Vašeho přiznání poznají, že máte pouze plnění osvobozena a o jaká se jedná. Máme tam v současné době spoustu okének! :-)
Toto osvobození spočívá právě z toho, že když si neuplatníte DPH na vstupu(samozřejmě k tomu musí být "důvod"-vy nakupujete u neplátce-neplatíte DPH na výstupu.
Jinak by jste prodělal i kaťata :-)
Takže nakoupím za 70.000Kč, prodám za 80.000Kč (koupím i prodám neplátci, (změnilo by se to kdyby jeden z nich byl plátce?))
Nemusim tedy odvádět ze zisku 10.000Kč, 1.900Kč DPH pokud zvolim tu variantu tim krácením? Kde najdu ty informace o tom krácením.
Ještě se zeptám kdo mi odpovídá? Daňový poradce? Máte nějakou kancelář, kde je možné za nějakou úplatu sjednat schůzku a probrat další případné dotazy?
>>Jako plátce se zaregistrovat budu muset. Mě by se
>>hodilo na vstupu i výstupu nic neplatit. Žádný odvod
>>DPH z
>>rozdílu. Potom nějaký koeficient pro krácení mě už by
>>byl ukradený. Nemám téměř žádné ostatní přijaté zdan.
>>plnění.
>>Musim na FÚ nahlásit, kterou variantu preferuji?
>>A skutečně můžu z výstupu neodvádět DPH. A dělat s
>>koeficientem pro krácení.....
>>
>Když se zaregistrujete jako plátce DPH, stáváte se jím
>v "bežném režimu" oznamujete pouze režim "zvláštní".
>Z Vašeho přiznání poznají, že máte pouze plnění
>osvobozena a o jaká se jedná. Máme tam v současné době
>spoustu okének! :-)
>Toto osvobození spočívá právě z toho, že když si
>neuplatníte DPH na vstupu(samozřejmě k tomu musí být
>"důvod"-vy nakupujete u neplátce-neplatíte DPH na výstupu.
>Jinak by jste prodělal i kaťata :-)
Takže nakoupím za 70.000Kč, prodám za 80.000Kč (koupím i prodám neplátci, (změnilo by se to kdyby jeden z nich byl plátce?))
Nemusim tedy odvádět ze zisku 10.000Kč, 1.900Kč DPH pokud zvolim tu variantu s tim krácením? Kde najdu informace o tom krácení.
>>>Jako plátce se zaregistrovat budu muset. Mě by se
>>>hodilo na vstupu i výstupu nic neplatit. Žádný odvod
>>>DPH z
>>>rozdílu. Potom nějaký koeficient pro krácení mě už by
>>>byl ukradený. Nemám téměř žádné ostatní přijaté zdan.
>>>plnění.
>>>Musim na FÚ nahlásit, kterou variantu preferuji?
>>>A skutečně můžu z výstupu neodvádět DPH. A dělat s
>>>koeficientem pro krácení.....
>>>
>>Když se zaregistrujete jako plátce DPH, stáváte se
>>jím
>>v "bežném režimu" oznamujete pouze režim "zvláštní".
>>Z Vašeho přiznání poznají, že máte pouze plnění
>>osvobozena a o jaká se jedná. Máme tam v současné
>>době
>>spoustu okének! :-)
>>Toto osvobození spočívá právě z toho, že když si
>>neuplatníte DPH na vstupu(samozřejmě k tomu musí být
>>"důvod"-vy nakupujete u neplátce-neplatíte DPH na
>>výstupu.
>>Jinak by jste prodělal i kaťata :-)
Změnilo. Pokud nakoupíte u plátce.Pak si DPH můžete uplatnit a z prodeje DPH musíte odvést.
zákon o DPH §62 "plátce nemohl uplatnit nárok"
(no a nemohl,když koupil od neplátce,že? :-)
zajímat Vás bude i §75 odst.2
Jsem pouhopouhý účetní poradce :-)
Takže nebudu muset, pokud nebudu chtít odvádět DPH ani z rozdílu u ojetých aut? Dle §90 odst.4., protože jestli tomu rozumim, tak se nepřihlásím k zvláštímu režimu. A u "normálního" režimu je, že pokud není vstup s DPH, tak výstup se neplatí?
Jenom v případě koupě od plátce DPH.
Ne když nebudete chtít,když nebudete moci uplatnit-nebudete mít nárok na odpočet,tak budou plnění osvobozená.
V případě,že budete plátce "standartní" a nakupovat u neplátce!
*
V případě, že budete plátce podle zvl.režimu a budete nakupovat u plátce,budete odvádět z rozdílu.
Tohle se mi nějak nezdá. Právě proto je zvláštní režim, abych mohl nakupovat od neplátců a nepřišel o ty kalhoty (ale jen použité zboží, k dalšímu prodeji, bez úprav §90). To znamená koupím od neplátce za 70.000 prodám (plátci/neplátci) za 83.000. Nárok na odpočet DPH na vstupu je nula (to je jasný), ale výstup 83.000x0,19=15.770, prodělek necelých 3.000Kč. A to ve standartním musím odvézt. Tam nejsem osvobozen od plnění. Nebo jsem ten § nenašel.
Proto je zřízen zvláštní režim abych mohl zaplatit jen z rozdílu to zn. 13.000x0,19=2.470Kč. A byl v zisku 10.500Kč.
??????
>
>Ne když nebudete chtít,když nebudete moci
>uplatnit-nebudete mít nárok na odpočet,tak budou plnění
>osvobozená.
>V případě,že budete plátce "standartní" a nakupovat u
>neplátce!
>*
>
>V případě, že budete plátce podle zvl.režimu a budete
>nakupovat u plátce,budete odvádět z rozdílu.
>
>Tohle se mi nějak nezdá. Právě proto je zvláštní
>režim, abych mohl nakupovat od neplátců a nepřišel o ty
>kalhoty (ale jen použité zboží, k dalšímu prodeji, bez
>úprav §90). To znamená koupím od neplátce za 70.000
>prodám (plátci/neplátci) za 83.000. Nárok na odpočet DPH
>na vstupu je nula (to je jasný), ale výstup
>83.000x0,19=15.770, prodělek necelých 3.000Kč.
A to ve
>standartním musím odvézt. Tam nejsem osvobozen od plnění. Nebo
>jsem ten § nenašel.
§62 !!!
Rozdíl je především v tom, jestli bylo co k uplatnění a nesměl (§62 - to se však týká jen použití pro potřebu firmy - zařazení do majetku) a jestli nebylo co k uplatnění (od neplátce).
Pokud nakupuji za účelem dalšího prodeje, od plátce mám nárok na odpočet, na výstupu musím odvést, od neplátce nemám co uplatnit a muselo by se odvést - proto § 90 (jen z přirážky)
§ 90 je k tomu,
Když si zde zadáte heslo zvláštní režim, tak Vám toho vyjede docela dost. Co znám obchodníky s ojetými auty-plátce DPH, tak všichni používají zvláštní režim, tato diskuze je první, co by připouštěla jinou možnost, ale moc se mi to nezdá.
§62
2) Plněním osvobozeným od daně je dodání osobního automobilu, při jehož pořízení neměl plátce nárok na odpočet daně, a dodání zboží, při jehož pořízení neměl plátce nárok na odpočet daně podle § 75 odst. 3.
***Když jej pořídíte od neplátce, nárok nemáte.
§ 75 Přijatá plnění, u nichž nemá plátce nárok na odpočet daně
(1) Nárok na uplatnění odpočtu daně nemá plátce u přijatých zdanitelných plnění, která použije k uskutečnění plnění osvobozených od daně bez nároku na odpočet daně uvedených v § 51 !!!
a to včetně uskutečnění plnění osvobozených od daně bez nároku na odpočet daně v rámci své ekonomické činnosti s místem plnění mimo tuzemsko, pokud tento zákon nestanoví jinak [§ 72 odst. 2 písm. d)].
(2) Plátce nemá dále nárok na odpočet daně při pořízení osobního automobilu, a to i při pořizování formou finančního pronájmu a při technickém zhodnocení osobního automobilu podle zvláštního právního předpisu.52)
Zákaz odpočtu se nevztahuje na nákup osobních automobilů plátcem za účelem jejich dalšího prodeje a finančního pronájmu.
***Ovšem od neplátců si DPH neodečtete v žádném případě!
Zákaz odpočtu se nevztahuje rovněž na pořízení osobních automobilů určených na vývoz plátcem. Plátce však nemá nárok na odpočet daně, pokud osobní automobil pořízený za účelem dalšího prodeje, a to i v případě jeho pořízení formou finančního pronájmu, použije pro účel, u kterého nemá nárok na odpočet daně.
Krásnou,dbrou noc!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
16. 3. 2006 0:03
Podnikám s osobními automobily a tento měsíc překročím hranici 1 mil. Kč to znamená přihlášení se k DPH. Protože kupuji od neplátců a výstup jsou také neplátci, jakou hodnotu budu odvádět. Dle zákona o DPH v §90 je pro mě výjimka. Dále se k tomu vztahuje §62 a §75. Z toho co jsem pochopil platím DPH pouze ze zisku. A nebo dle §62 jsem osvobozený úplně.