Re: Vnitropodnikové směrnice
Z Vašeho dotazu nevyplývá, jaké účetnictví vedete, zda podvojné nebo jednoduché a jaká firma vlastně jste.
Určité směrnice by jste měla mít k dispozici. Opravdu nevím v čem podnikáte, ale třeba v obchodě by měla být směrnice o přirozených úbytcích zásob atd. Pokud pro ně nemáte věcnou náplň, není je třeba tvořit. Tyto směrnice většinou upravují ty účetní transakce, kde zákonné předpisy umožňují více variant uplatnění v účetnictví, např. účtování zásob způsobem A nebo B, mzdové nároky zaměnstnanců, cestovné, stravné atd.
Pokud se týká inventarizací, opět závisí na velikosti firmy. Podle počtu faktur, předpokládám, že jste maličká firma. V takovém případě není nutno žádný příkaz psát, ale vy nebo majitel firmy provede soupis majetku a závazků ke dni uzávěrky a majitel podepíše/schválí. Pokud vznikne manko/přebytek, tak na volný list papíru napíše, jak s ním má účetní naložit (tady je třeba dobré mít právě tu "vnitřní směrnici"). Předpokládám, že vedete daňovou evidenci a v tomto případě se na Vás vztahuje jen zákon o dani z příjmu §7b, kde není podmínkou žádný příkaz k inventurám.
Omlouvám se, už jsem z těch uzávěrek nějaká popletená. Jedná se o akciovou společnost, která nemá žádné zaměstnance. Měly na ni být převedeny činnosti jiné firmy, ale k tomu zatím nedošlo.. Nenakoupila ani žádné zásoby, ani majetek. Účetnictví je vedeno v jiné společnosti a vyfakturováno. Jen pár peněz vpokladně a na účtu a pár faktur na nájem a telefony, žádné přírůstky na 6...
Pokud jste akciovka, tak postupujete samozřejmě podle zákona 563/91. Pokud se týká vnitřních směrnic, jsou pravidla prakticky stejná. Chápu to tak, že se firma teprve rozjíždí, tzn. že potřeba směrnic poroste se samotným růstem aktivit a postupně je určitě budete vytvářet. Pokud se týká samotných inventur, tak vlastně taky platí ta předchozí poznámka. Prostě ve Wordu vytvoříte jednoduchý seznam s názven "Inventurní soupis ke dni" a uvedete zde stav peněz tzv. výčetku a taky bankovní účet a musí to sedět. na účet 211 a 221. Stav 221 můžete doložit kopií výpisu. Zodpovědná osoba nebo osoby jej pak podepíši. Pokud by z něj vyplynul rozdíl, tak Vám na ten papír napíše, co s ním a necháte ho zaúčtovat. A když je účetnictví vedeno v jiné firmě, tak bych ale trvala na tom, že statutár jmenuje osobu zodpovědnou za provedení inventur, ať tato firma vytvoří soupis pohledávek a závazků, protože se musí dělat i dokladová inventura a opět ho musí podepsat někdo s vedení firmy. Pokud je vše v pořádku, tak samotný inventarizační zápis je jen přežitek a hlavu si s tím nelámejte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
16. 3. 2006 8:03
Zajímalo by mě, zda musím mít sepsanou vnitropodnikovou směrnici např, pro evidenci, odepisování a vyřazování majetku a operativní evidenci, pokud společnost nevlastní žádný majetek. V loňském roce jsem přijala poze různé faktury za služby - telefony, nájem a nějaké časové rozlišení jinak mám jednu malou pokladnu a tech faktur bylo celkem 20. Přijde mi zbytečné sepisovat některé směrnice pokud pro ně ani není náplň.. Ale jak by to mělo být správně.. A ještě jedna prosba - musí být vždy vystaven příkaz k inventarizaci nebo se prostě provede na konci období inventarizace a udělá zápis.. Nevíte náhodou jestli by se nedal někde stáhnout zápis o inventuře pokladny apod... Díky