SOS! Nadační fond 2005 - spěchá :-((((((

• (neregistrovaný)

26. 3. 2006 12:49

Prosím všechny ochotné a šikovné o pomoc! Před chvílí se u mě stavil známý s prosebnýma očima a kupou dokladů za nadační fond za r.2005 (!), prý jestli bych jim to mohla zpracovat a udělat přiznání za 2005.

Do r.2004 vedli cosi jako JÚ nebo DE , přesněji řečeno jedna paní to ručně zapisovala, ale neevidovala takové "detaily" jako devizové účty, protože nevěděla jak, nevedla pokladnu, nevedla knihu závazků a pohledávek - no děs :-(

Od r.2005 měli povinně vést PU, což nedělali, protože to nevěděli. A dnes 26/03 to "spadlo" na mě. Proto Vás prosím, můžete mi napsat, co bych měla vědět k nadačnímu fondu? Vzhledem k pokročilému datu není čas na zevrubné studium zákonů a publikací
    :-(( Moc bych potřebovala vypsat hlavně ÚČETNÍ a DAŇOVÉ ODLIŠNOSTI nadačních fondů od podnikatelských subjektů, s těmi mám praxi. Ještě se jakžtakž orientuju v účetnictví církve, protože jedno malé církevní účetnictví zpracovávám.

Jestli jim to budu zpracovávat dál, tak si to nastuduju, ale teď potřebuju jakousi PRVNÍ POMOC a stručné informace "v kostce". Prosím prosím - pomůžete někdo?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 3. 2006 13:44

Jana F. (neregistrovaný)

Re: Evo M. vy jste hrdinka :-)))
      To vám nepomůže, ale tuhle poznámku jsem si nemohla odpustit :-) Já už teď vyhazuju každého, už prostě nemůžu, takový horor jako nadační fond to bych se smíchy neudržela. Ale vy to zvládnete, držím vám palce :-) J.F.

• 26. 3. 2006 13:49

Eva M. (neregistrovaný)

Spíš blbec, který neumí říct NE :-)
      Milá Jano F., díky za milá slovíčka, moc mě těší. Ale hrdinka nejsem, spíš blbec, který neumí říct NE. A je Vám asi jasné, jakou odměnu si tak asi můžu říct od nadačního fondu. Oni skutečně hodně pomáhají, ale na papíry "nejsou nadaní" - no znáte to.

Jen pro dokreslení situace:
      Teď jsem z internetu zjistila, že mají nadační jmění 200 tisíc. V těch lejstrech, co jsem zatím prohrabala, o tom samozřejmě není ani zmínka. Zřizovací listiny mi nedodali a účetnictví za předchozí roky taky ne (na co taky, žejo). Když jsem se ptala po konečných zůstatcích r.2004, tak mi paní odpověděla, že je přece uvidím na bank.výpisech jako počáteční. Nechápala, jaké jiné zůstatky bych asi tak ještě mohla potřebovat :-)) Tak nevím, jestli se mám smát nebo brečet.

• 26. 3. 2006 14:42

Eva M. (neregistrovaný)

Re: Spíš blbec, který neumí říct NE :-)
      Tak už jsem na internetu něco našla, třeba tady je dost informací
      http://www.donorsforum.cz/index.php?lang=&kat=3&id=39
      a tady je taky něco http://www.vitaova.cz/clanek.asp?id=128
      Zákon 227/1997 jsem si už taky stáhla, k 504/2005 jsem se taky dopátrala. Takže už zbývá jen maličkost... nastudovat a zpracovat
      :-(( Vždyť je po dph, takže co jiného dělat takhle na konci března, žejo :-((

• 26. 3. 2006 16:37

LeaX (neregistrovaný)

Re: SOS! Nadační fond 2005 - spěchá :-((
      Trošku hříšná myšlenka, ale když už čas pokročil:
      Nejdříve se podívejte, zda musí (jako neziskovka) podávat daňové přiznání. Většinou jsou mimo tuto povinnost - a pak nemusíte tolik spěchat. Je třeba správně sestavit zahajovací rozvahu a k tomu je dobré vědět celkem dost informací.

• 26. 3. 2006 17:48

Eva M. (neregistrovaný)

Povzdech + ještě prosba na paní LeuX ;-)
      Paní Leo, děkuji za ochotu. Listuji těmi doklady a vidím, že mají příjmy jen z nadačních darů (od sponzorů nebo jak to vyjádřit) a z úroků na bank.účtech. Úroky daněny nebudou (ZDP §18/15) - ale co s těmi nadačními dary? Předpokládám, že nepodléhají ani dani z příjmů, ani dani darovací, ale ještě se v tom moc neorientuju, můžete mě prosím nasměrovat?

Se zahajovací rozvahou k 1.1.05 bude problém :-( Jak jsem psala o kus výš, předchozí paní "účetní" v DE neevidovala USD účty, protože nevěděla jak :-)) a teď jsem zjistila, že mají nějaký účet v CAD - našla jsem totiž smlouvu o účtu, kde je psáno, že je to účet bez tištěných výpisů. A jelikož nebyly výpisy, tak paní účetní je neevidovala, ani nezakládala, dokonce se po nich ani nesháněla. Internetové bankovnictví zatím nemají. Tak jsem zvědavá, jak budou z banky tahat údaje o pohybu na tom účtu za celý rok 2005 :-/ a dál. A jestli mají nějaký hmotný či nehmotný majetek, tak to už vůbec netuším - není z čeho to zjistit. Achjo :-/

• 26. 3. 2006 18:15

LeaX (neregistrovaný)

Re: Povzdech + ještě prosba na paní LeuX
      Úroky se nezdaňují, u darů se 2x ročně podává přiznání k dani darovací s tím, že jsou obvykle osvobozeny dle § 20 trojdaně.
      Pokud jen tyto příjmy, daňové přiznání nebude - jen nějaká forma oznámení na FÚ (aby se zbytečně nezajímali o DPPO).
      Nadace občas půjčují peníze potřebným - mohlo by se Vám to promítnout do zahajovací rozvahy.
      Je třeba nahlídnout i do zřizovacích listin a souvisejícíh dokumentů. Jsou vůbec registrováni u FÚ, když měli tak "šikovnou" paní účetní? Už jsem narazila i na případy, kdy po několika letech existence nebyla neziskovka registrována.

• 26. 3. 2006 18:23

Eva M. (neregistrovaný)

P.Leo-jsteSkvělá! AleJáJsemOchotnejBLBEC
      Paní Leo, Vy jste zlatá, moc děkuju!! Jestli jsou registrováni na FU, to tedy netuším :-) A jestli podávali ta přiznání k dani darovací, tak to taky nevím. Budu se snažit z nich něco vytáhnout. Doufám tedy, že přiznání snad podávat nemusejí (aspoň nějaká dobrá zpráva).... tedy za předpokladu, že na tom CAD účtu nečeká nějaké překvápko ke zdanění. A taky jestli ještě neexistují další účty bez písemných výpisů.... Proč já jsem takovej ochotnej blbec, kterej na všechno kývne a každému chce pomoct???

• 26. 3. 2006 19:11

Eva M. (neregistrovaný)

Průšvih - daň darovací - žádná přiznání!
      Paní Leo, další průšvih - mluvila jsem s nimi a přiznání k dani darovací samozřejmě vůbec nepodávali za celou dobu, co existují = od 2002. Sice by to SNAD byla pokaždé nulová přiznání... ale měla být podána. Takže co teď? Podat za celou dobu zpětně? Achjo...

• 26. 3. 2006 19:45

LeaX (neregistrovaný)

Re: Průšvih - daň darovací - žádná přizn
      Babo raď! Podala bych - nárok na osvobození je nutno uplatnit v DP, zvýšení daně by nemělo hrozit. Musí si říct sami - teda jejich oprávněný zástupce, zda podat či nepodat. Spíš na sebe upozorní.
      Berte to v klidu, Váš průšvih to není, nějak to dopadne. Mnohdy je to problém udržet si odstup od klienta, ale je třeba se to naučit. Sama se o to snažím už dlouhou dobu a stále se to ne vždy daří. Člověk na to "vtahování do problémů" doplácí sám a "vybité baterky" jsou toho důsledkem.
      Přiznání nemusí být podána zítra, když už to má takové zpoždění. Navíc když budete kvaltovat, zbytečně se něco v tom spěchu zkazí.
      Je třeba jim vysvětlit, v jakém je to stavu, jaké hrozí problémy, co je třeba sehnat atd. A rozhodnutí je vždy na klientovi - i když spousta klientů by ráda rozhodnutí přenesla na někoho jiného.

• 26. 3. 2006 19:48

Eva M. (neregistrovaný)

Paní Leo, děkuju za kvalitní účetně-ekonomicko-psychologický rozbor :-) Máte samozřejmě 100% pravdu ve všem! My účetní a daňaři jsme "pečlivky" a holt občas myslíme i za druhé - víc, než je nutné a než je pro nás zdravé. Přeju Vám "plné" baterky, hodně síly a okolo sebe jen milé lidi! :-)

• 26. 3. 2006 19:46

Jana F. (neregistrovaný)

Nepospíchala bych na ty předchozí roky, stejně už to prošvihli a udělala bych zatím ten rok 2005, včetně účetnictví. Aspoň se dozvíte, jestli vám stojí za tu námahu. Nechci házet všechny neziskové organizace do jednoho pytle, ale s jednou takovou mám špatné zkušenosti. Byla jsem dost otřesená, když jsem viděla, jak tam mizí statisíce a přitom tam dobří lidé posílali každý měsíc třeba stokorunu z důchodu. Nemyslím, že je to váš případ, tohle bylo snad opravdu výjímečné, a omlouvám se za svou nedůvěřivost, která tady možná není na místě. Ale lépe se vám bude pracovat, když budete mít jistotu, že je vše v pořádku. No, i když, jak v pořádku, když měli takový nepořádek, to nevím :-( J.F.

• 26. 3. 2006 19:52

Eva M. (neregistrovaný)

Jani, tohle je skutečně "čistý" nadační fond v tom smyslu, že si sami pro sebe neberou vůbec nic (platili jen té "účetní"). Opravdu hodně pomáhají ve svém okolí i jinde, vím o nich už delší dobu. Jsou to poctivci a dobré duše s otevřeným srdcem pro potřebné... jen s těmi papíry to neumějí.

Podvodníky, o jakých píšete, jsem jednou taky zažila. Vycouvala jsem hodně rychle. Neměla jsem žaludek na to, abych účtovala žranice a chlastačky (pardon, nedá se to říct slušně a výstižně), které se z nadačních peněz pořádaly pod záminkou propagace nadace.

• 26. 3. 2006 20:28

Jana F. (neregistrovaný)

:-))))) Jasně, možná právě podvodníci by měli účetnictví vzorné, opravdu to i ničem nesvědčí :-) J.F.

• 27. 3. 2006 16:09

K (neregistrovaný)

>>Jani, tohle je skutečně "čistý" nadační fond v tom
      >>smyslu, že si sami pro sebe neberou vůbec nic
      >>(platili
      >>jen té "účetní"). Opravdu hodně pomáhají ve svém okolí
      >>i
      >>jinde, vím o nich už delší dobu. Jsou to poctivci a
      >>dobré duše s otevřeným srdcem pro potřebné... jen s
      >>těmi
      >>papíry to neumějí.
      >>
      >>Podvodníky, o jakých píšete, jsem jednou taky zažila.
      >>Vycouvala jsem hodně rychle. Neměla jsem žaludek na
      >>to, abych účtovala žranice a chlastačky (pardon, nedá
      >>se
      >>to říct slušně a výstižně), které se z nadačních
      >>peněz
      >>pořádaly pod záminkou propagace nadace.
      >********************
      >:-))))) Jasně, možná právě podvodníci by měli
      >účetnictví vzorné, opravdu to i ničem nesvědčí :-) J.F.

Paní Jano prosím o pomoc jsem v podobné situaci, můžete mi prosím poradit jak účtovat neziskovou organizaci.
      děkuji K
      >**************************

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).