Re: Kurzová rozdíly v DE?
Kurzové rozdíly v DE nejsou daňově účinné, pokud nepoužijete jednotný kurz za rok 2005, jestli se nemýlím. Nejsou daňově účinné v případě, že používáte denní nebo pevný kurz. Pro přesnost je možné přepočítat stav devizového účtu k 31.12.05 kurz z 31.12. Stejně tak všechno, co inventarizujete (pohledávky, závazky, pokladnu), ale bez efektu na daň. Takto jsem to pochopil letos já a tak jsem to udělal. Ono je to každý rok jinak...
No právě, přesně tak, stále pročítám různé dotazy a odpovědi a všude každý říká něco jiného. Ale tato varianta mi přijde jako nejvíc pravděpodobná. Tak tedy pokud jsem používala aktuální kurz, musím přepočítat pokladnu i závazky atd. a pak to do DP dám do toho § 23 myslím, snižující nebo zvyšující základ daně, mám pravdu?
Ještě se chci poprosit o radu, máme půjčku v EUR a dala jsem to jako příjem do valutové poklady a tedy pak k 31.12. přepočetla aktuálním kurzem a vznikl rozdí, musím i tu půjčku tedy závazek taky přepočítat a ty kurzové rozdíly sečíst?
Díky moc moc
Pokud budete přepočítávat, pak zjištěné kurs. rozdíly nejsou daňově účinné - neměla byste je tedy uvádět v DP jako položky snižující či zvyšující základ daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
27. 3. 2006 20:04
Prosím ovlivní kurzové rozdíly v DE nějak základ daně, nebo jsou daňově neúčinné?