Re: příjem z podnikání a mzda -jak zaúčt
(Zřejmě používáte účty ještě z doby, kdy platila účtová osnova ve starém opatření, tj. účty byly stanoveny na tři místa, v tom případě se daň z příjmu poplatníka a zálohy účtují na 341. Na 342 se účtují jen ty, kdy jste v roli plátce za někoho, např. zaměstnanec). Z Vašeho textu očividně vyplývá, že z podnikání žádnou daň neplatí a že mu vrátí nejen zálohu z podnikatelské aktivity, ale i ze závislé činnosti, takže nemůžete účtovat o dani v podnikatelském účetnictví. Žádost o vrácení přeplatku by jste měla napsat tak, že zálohu z podnikání vrátí na účet podnikatele, čímž se Vám vyrovná účet 342 a zbytek zašlou složenkou domů. Nebo si nechá vše poslat domů složenkou a pak uděláte příjmový pokladní doklad 211/342 ve výši 144000 a o zbytku nebudete účtovat (soukromé peníze nesouvisející z podnikáním). Já bych upřednostnila první variantu.
Děkuji za odpověď, tak nějak jsem si to představovala. Problém je, že mám základ daně jak z §6, tak z §7, přesněji
§6 ZD 139479
§7 ZD 74403
---------------------
celkem 213882
- odp. pol. 38040
---------------------------
SZD 175800
daň 29700
Na zálohách zaplaceno:
- 28390 ze závislé činnosti
- 144000 z podnikání
vratka daně - 142690.
Prosím, jakou daň mám dát do účetnictví a jak dorovnat 341?
děkuji
Budu ve své radě postupovat podle rozumu. Já totiž účtuji jen právnické osoby anebo fyzické s daňovou evidenci. Když to vezmu analogicky s daňovou evidenci, tak tam taky podnikatel v daňové přiznání zahrnuje oba příjmy §6 i 7 a přesto mu Finanční úřad vrací daň na podnikatelský účet, případně podnikatel platí daň z podnikatelského účtu. Vzhledem k tomu, že daň z příjmu nemá vliv na daňový zájklad, budu se chovat v účtování tak, že zaúčtuji poměrnou část daně z poměrného základu z §7 vůči celkému základu daně před odečtením odeč. položek, který jste spočetla (mě to vychází na 34,79% tj. 10333Kč). Na účtu 341 mi vznikne zůstatek rozdílu 144000-10333=133667Kč a v žádosti o vrácení přeplatku požádám, aby tuto částku vrátili na podnikatelský účet a zbytek složenkou domů.
Děkuji za radu
Moc děkuji za radu, nějak tak jsem si to představovala. Nakonec jsem našla ještě jeden možný postup - zálohy na daň jsem přeúčtovala na 491/221, o dani jsem neúčtovala vůbec a na 491 jsem pak převedla hospodářský výsledek před zdaněním. Finanční úřad mi vrátí celou částku na účet a jak už se domluví ostatní členové sdružení (co se týká vrácení daně danému členovi), o to už se moc nestarám. Přesto moc děkuji za radu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
29. 3. 2006 11:53
Dobrý den,
podnikatel má příjem podle §6 a podle §7. Platí zálohy jak ze mzdy (asi 28000), tak při podnikání(144 000 - zaúčtovány 342/211). Vede podvojné účetnictví. Mám vyplněno daňové přiznání, ale nevím, jak zaúčtovat daň (29000) a přeplatek na dani (asi 146000 - přeplacena i daň ze závislé činnosti)- jak rozlišit, co je z podnikání a co ne.
děkuji za radu