Výpočet výdajů pri spolupráci

• (neregistrovaný)

30. 3. 2006 11:03

Manžel i já jsme zaměstnaní, já jsem OSVČ, manžel spolupracující po celý rok. Jako OSVČ mám příjem 100 000 Kč. Uplatňuji výdaje paušálem 50% tj. 50 000 Kč. Na zálohách na pojištění jsem zaplatila 20 000. Na manžela převadím 50% příjmu. Jako výdaje převádím 50% z 50 000 nebo 50% ze 70 000 Kč (tj. z výdajů vypočtených procentem a nebo z výdajů vypočtených procentem navýšených o zaplacené pojištění). Ví to prosím někdo jistě, našla jsem různé výklady.Moz děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 3. 2006 12:11

V (neregistrovaný)

Re: výpočet výdajů pri spolupráci
      Můj názor je, že jako spolupracující osoba si můžete jako výdaj odečíst pouze zálohy na pojištění. Příjmy na vás rozděluje manžel už po odpočtu výdajů, takže si myslím, že další výdaje (ani paušální) nemůžete uplatnit.

• 30. 3. 2006 12:33

Jitak (neregistrovaný)

No jenomže ony se rozdělují zvlášt příjmy a zvlášt výdaje (dva zvláštní řádky v daňovém přiznání). Citace zákona: "u spolupracujícího manžela (manželky) a dalších spolupracujících osob musí být přitom výše podílu na společných příjmech a výdajích stejná." Jenomže otázka zní, je manželova záloha na pojištění společným výdajem, když ji platí jen za sebe a zálohy na pojištění platím i já (právě jako spolupracující, a aby to nebylo tak jednoduché tak i jako OSVĆ s vlastním ŽL)?

• 30. 3. 2006 12:52

eve (neregistrovaný)

***** právě řeším tentýž problém, a stejně jako vy, jsem na jednom místě četla, četla že výdaje se rozdělují s pojistným na ř.103 a jinde se zase uvádí bez pojistného na ř.103 , Tak co fčil ???
      Mám dojem že otázku jste kladla srozumitelně , ale 2 předchozí odpovědi jsou o koze

• 30. 3. 2006 18:10

Jarka (neregistrovaný)

Na manžela převedete 50% výdajů z 50.000 Kč. Pojistné si napíše každý sám jaké zaplatil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).