Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
2. 4. 2006 10:04
Prosím o radu, nevím si rady s tím, jak nás ten stát škube :(
Dejme tomu, že potřebuji přijmout pracovníka na malou, avšak trvalou výpomoc za drobnou odměnu. Jak jsem vyrozuměl, nejvhodnější bude asi dohoda o pracovní činnosti (dohoda o provedení práce je pouze na činnosti jednorázové).
Ale vidím, že z DPČ se odvádí také zdravotní a sociální pojistné. Ale jak to zaonačit při nízké odměně za vykonanou práci, aby se mi to jako zaměstnavateli vůbec všechno vyplatilo? Vůbec si nevím rady :(
Pracovník má dostávat měsíčně příjem cca 1.000 Kč.
Jestli jsem to správně pochopil, zdravotní pojištění se odvádí ve výši 13,5% (z toho 9% zaměstnavatel), minimální vyměřovací základ je 7570 Kč, minimální pojistné tedy 1022 Kč ????
Sociální pojištění se, jak jsem vyčetl, platí ve výši 26% + 8%, tady snad žádný minimální základ není (?), to znamená v případě hrubé odměny 1.000 Kč je to 260 Kč z mé kapsy a 80 Kč strhnout ze mzdy????
Já doufám, že to takhle není, protože jinak by to skutečně bylo k zoufání: za pracovníka na DPČ s odměnou 1.000 měsíčně bych musel zaplatit nejen jeho odměnu 1.000 Kč, ale k tomu nějakých 1.200 Kč jen na poplatcích, a to nepočítám daně....