Re: nástup na II. mateřskou dovolenou
Protože je rodičovská dovolená jen do 3 let dítěte a Vy byste měla mít nástup na 2. mateřskou třeba až ve 3,5 letech prvního dítěte, musela byste nějak vyřešit toho půl roku mezi koncem rodičovské a nástupem na mateřskou. Buď nastoupit do práce nebo si domluvit se zaměstnavatelem neplacené volno. Na to ale nemusí přistoupit. Pokud by přistoupil, pak zůstáváte jeho zaměstnankyní a normálně pak nastoupíte na 2. mateřskou a budete pobírat mateřské dávky.
Pokud na neplacené volno nepřistoupí, pak Vám nezbude než nastoupit do práce - a pak buď pracovat až do mateřské nebo být na nemocenské (pokud lékař uzná, že jste práce neschopná).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 4. 2006 15:14
Dobrý den,
momentálně jsem na mateřské dovolené a chtěla bych se zeptat, pokud bych chtěla, aby mi zaměstnavatel platil zase 6 měsíců peněžitou pomoc v mateřství, zda musím druhé dítě porodit do tří let prvního dítěte, nebo jestli stačí když budu do tří let prvního dítěte těhotná.
Trochu jsem se už poptávala, ale každý mi říká něco jiného.
Pokud by stačilo být těhotná, jak by to bylo po třech letech prvního dítěte u zaměstnavatele až do doby kdybych měla nastoupit II. mateřskou?
Moc děkuji za radu