Nástup na II. mateřskou dovolenou

• (neregistrovaný)

2. 4. 2006 15:14

Dobrý den,
    momentálně jsem na mateřské dovolené a chtěla bych se zeptat, pokud bych chtěla, aby mi zaměstnavatel platil zase 6 měsíců peněžitou pomoc v mateřství, zda musím druhé dítě porodit do tří let prvního dítěte, nebo jestli stačí když budu do tří let prvního dítěte těhotná.
    Trochu jsem se už poptávala, ale každý mi říká něco jiného.
    Pokud by stačilo být těhotná, jak by to bylo po třech letech prvního dítěte u zaměstnavatele až do doby kdybych měla nastoupit II. mateřskou?
    Moc děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 4. 2006 18:35

Jana (neregistrovaný)

Re: nástup na II. mateřskou dovolenou
      Pokud by jste byla jen těhotná, musela by jste (po 3 letech) nastoupit do práce až do nástupu na II.mateřskou.
      Nejlepší by bylo nastoupit na II.mateřskou do 3 roku dítěte a hned by vám začali vyplácet peněž. pomoc v mateřství.

• 2. 4. 2006 19:00

Jiřka (neregistrovaný)

Re: nástup na II. mateřskou dovolenou
      Protože je rodičovská dovolená jen do 3 let dítěte a Vy byste měla mít nástup na 2. mateřskou třeba až ve 3,5 letech prvního dítěte, musela byste nějak vyřešit toho půl roku mezi koncem rodičovské a nástupem na mateřskou. Buď nastoupit do práce nebo si domluvit se zaměstnavatelem neplacené volno. Na to ale nemusí přistoupit. Pokud by přistoupil, pak zůstáváte jeho zaměstnankyní a normálně pak nastoupíte na 2. mateřskou a budete pobírat mateřské dávky.
      Pokud na neplacené volno nepřistoupí, pak Vám nezbude než nastoupit do práce - a pak buď pracovat až do mateřské nebo být na nemocenské (pokud lékař uzná, že jste práce neschopná).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).