Re: Výpůjčka automobilu z hlediska daní
*** Pronájem movitých věcí sice živností je, ale v tomto případě by opravdu nemusel mít ŽL :-))) Vypůjčky sice podléhají dani darovací ale u příbuzných bych to v případě výpůjčky řešila nějakým protiplněním, aby se to vyhlo téhle dani. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
28. 8. 2006 11:01
Dobrý den,
rád bych se zeptal na problematiku související s výpůjčkou automobilu. Můj tchán mě bezplatně poskytl automobil, abych jej využíval jak soukromě tak pro účely podnikání. Tchán je v invalidním důchodě. Řeším co je pro mě z daňového hlediska nejvýhodnější, zda výpůjčka nebo jiná forma používání automobilu. Při výpůjčce mi vzniká tzv. "jiný majetkový prospěch" o který musím navýšit základ daně (vedu daňovou evidenci), což může být nevýhodné. Pokud bych to řešil formou nájmu, musí mít tchán živnost na příjmy z pronájmu?
Děkuji za odpověď
Michal Babuljak