Re: zahájení podnikání
Dobry vecer, vas dotaz je trochu nespravne formulovany.
Pokud jste jiz vlastnikem ZL, tak se v nejblizsi dobe zaregistrujte k dani z prijmu na Financnim urade - dane zadne zatim platit nebude. Az pristi rok do konce brezna podate danove priznani a v nem vypocitate dan. Jako student mate ulevu v podobe odecitatelne polozky ze zakladu dane.
Co se tyce zdravotniho a soc.pojisteni - opet: 1. krok je nahlasit zahajeni zivnosti. Zalohy na zdravotni pojisteni jako student platit nemusite zadne, ale zacatkem pristiho roku budete podavat "prehled" - dle zisku se vypocte pojistne - ulevy pro studenty samozrejme jsou ze zakona.
U socialniho pojistneho budto pouze ohlasite zacatek podnikani, ale neprihlasite se k placeni duch.pojisteni a nebudete platit zadne zalohy, nebo se k plac. duch.p. a ost. prihlasite.
Podrobnosti vam radi sdeli na uradech pri registraci
Re: zahájení podnikání
Nemusí platit zálohy na ZP. Zaplatí 1x za rok podle přehledu o příjmech a
výdajích.. (Od 1.8.2004 již není úleva na zdr.pojištění , platí pouze dle
skutečných příjmů)
Na SP prvním rokem také neplatí zálohy a druhým rokem až po podání
přehledu.. Pokud bude mít příjem po odpočtu výdajů nižší než rozhodná částka
(pro rok 2005 to bylo 42922,-), tak nemusí platit žádné pojistné a ani pak
následně zálohy v příštím roce.
Na VZP i OSSZ spolu s oznámením nutno předložit doklad o studiu,
na FÚ stačí přiložit s podáním daň.přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
29. 8. 2006 10:55
Dobrý den,
mám úplně ten samý problém co Lukáš. Vlastním už živnostenský list a ted mi vzniká povinnost se přihlásit k daním, přitom jsem student.
a) Jaká je dána výše obratu ročně, nebo zisku za rok abych mohl své podnikání mít jako vedlejší?
b) Jaké výše zálohy na ZP a SP musím uvést, když ještě nemám vyměřovací základ?
Děkuji