Re: Prosím poradit výpočet podpůrčí doby
Podpůrčí doba trvá obecně 365 kalendářních dnů (u starobních a plně invalidních důchodců 84), ale je to trochu složitější:
Podívám se šest měsíců před počátkem běžící neschopnosti zpátky. Pokud tam není žádná neschopnost, podpůrčí doba trvá od počátku neschopnosti 1 rok - např. nemoc začala 15. dubna 2006, půl roku před 15. dubnem nebyla žádná nemoc, podpůrčí doba končí 14. dubna 2007.
Pokud v půlroce, předcházejícím tomu 15.4.2006, nějakou nemoc zjistím, musím se vrátit rok zpět - k 15.4.2005 a napočítat všechny prostonané dny. O ně se pak podpůrčí doba krátí. Třeba byla nemoc od 10.1. 2006 do 20.1.2006=11 dnů, 10.10.2005-20.11.2005=42 dnů, podpůrčí doba se krátí celkem o 53 kalendářní dny, tj. trvá do 21.února 2007. (Snad jsem se v rychlosti někde nepřepočítala, ale jde o princip).
Ještě důležitá věc - do podpůrčí doby se zahrnou i nemoci od předchozího zaměstnavatele (ze zápočtového listu), pokud spadají do doby rok zpět.
A poslední poznámka: v případě pracovního úrazu se zpět vůbec nedívám a podpůrčí doba je vždy jeden rok od počátku nemoci, a to i u důchodců. Doba prostonaná v souvislosti s pracovním úrazem se také nezapočítává do podpůrčí doby pro jiné nemoci, ani se neuvádí do zápočtového listu.
Tak snad jsem vás nezahltila informacemi :-))
Zdravím!
Re: Prosím poradit výpočet podpůrčí doby
Podpůrčí doba obecně je 1 rok, tj. 365 dnů (popřípadě 366, jestliže je přestupný rok). Je ale důležité sledovat nemocenskou i rok zpětně před tím. Jestliže v předchozích 365 dnech nemocenská byla, tato doba se připočítá k trvání té, která právě probíhá a vše dohromady nesmí překročit 365 kalendářních dnů. Výjimkou jsou pracovní úrazy, které se nezapočítávají.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
1. 9. 2006 9:21
Prosím poradí mi někdo jak se vypočítá podpůrčí doba?Děkuji Míla