děkuji, ale to se mi nějak nezdá
Můj platový výměr není součástí smlouvy. Podepisoval jsem ho já, i zaměstnavatel. Z toho usuzuji, že když dojde ke změně platu, musí být podepsán nový platový výměr. V mém případě se mzda oproti původnímu platovému výměru zvětšila. Tak proč nedostanu nový platový výměr aby nemohlo dojít k jejímu snížení ?
Re: děkuji, ale to se mi nějak nezdá
No měl byste ho dostat a minimálně podepsat převzetí, zkuste se zeptat mzdovky, jestli neleží u ní na stole :-). Ale jak píše kolega, není to dohoda, je to jednostranný krok zaměstnavatele, jak vám přidal, může vám zase ubrat.
Re: děkuji, ale to se mi nějak nezdá
Pokud máte platový Výměr , na něm Váš podpis stvrzuje
pouze jeho převzetí. PLat.výměr vystavuje Váš zaměstnavatel buď podle Zákona o platu ( zákonné podmínky) nebo v návaznosti na kolektivní smlouvu,máte-li ji. Zaměstnavatel rovněž může stanovit ve svém vnitřním předpisu zařazení prací a výši mzdových tarifů ( avšak nejméně podle Nař.vlády). Není-li tomu tak, bude se jednat o Dohodu o mzdě, kde byly sjednány mzdové podmínky individuelně(pokud nejsou již sjednány v prac.smlouvě).
Takže snížit mzdu nebo plat Vám může podle toho, jak máte plat(mzdu) postaven. Není-li část odměny za práci vázána na hodnocení ( obsahuje jen tzv.základ) nebo neobsahuje tzv. pohyblivou složku ,má zaměstnavatel omezenou možnost s Vaším platem (mzdou) "hýbat".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 9. 2006 11:10
Dobrý den,
se zaměstnavatelem jsme se k 1.1.2006 dohodli na změně platového výměru (zvýšení mé mzdy) s tím, že nový platový výměr podepíšeme „později“ zpětně. Peníze sice dostávám, ale nový platový výměr stále nemám. Mám to nechat být nebo s tím můžu něco dělat? Děkuji