Tak za prvé: jste OSVČ, takže nemáte žádného zaměstnavatele a nedostáváte od něj žádnou výplatu. Jste podnikatel, máte zákazníka (odběratele) a vystavujete mu za své služby faktury, které by vám on měl zaplatit.
Stává se, že někdy zákazník fakturu neuhradí nebo ji uhradí jen částečně. To není pro živnostníka bohužel nic neobvyklého. Můžete se s ním o to soudit, případně se pokusit vaši pohledávku odprodat za sníženou cenu nějaké firmě, která odkupuje pohledávky (pokud tedy tu vaši bude chtít koupit). Ale to je asi tak vše, co s tím můžete dělat.
Pokud jste ze své vůle porušil uzavřenou (byť ústně) smlouvu a způsobil tím zákazníkovi škodu (což zastavení prací na stavbě je), pak vůči Vám samozřejmě má nárok na její náhradu.
Takže jediné, o čem se můžete dohadovat je vyčíslení a doložení částky konkrétní požadované náhrady - můžete sice risknout, že celou požadovanou částku u soudu neobhájí, ovšem proti tomu zároveň riskujete, že k původní částce ještě navíc zaplatíte soudní výlohy obou stran a náklady na znalecké posudky plus úroky z prodlení. Čímž se částka přinejmenším znásobí.
Mmch, v případě zaměstnance (který "s tím sekne") jsou následky naprosto stejné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 8. 2016 10:09
Ahoj. Mel bych jeden dotaz. Od října pracuji jako živnostník, respektive jeřábník.
Se svým zaměstnavatelem mám smlouvu do konce roku, ale kvůli neshodám jsem se rozhodl spolupráci ukončit již teď. Jenže ve chvíli, kdy jsem to s ním ukončil bylo odpoledne a jelikož na stavbě musí být vždycky jeřábník, nestihl (prý) žádného sehnat, takže stavba byla den bez jeřábníka. Ale o to nejde.
Teď se pomalu blíží splatnost faktury a bylo mi oznámeno, že mi z výplaty sebere 10 000,- kvůli jeho výdajům na sehnání jeřábníka.
Jak se proti tomu dá branit?