Re: koupě pozemku - odpis
Dobrý večer,
teda takhle odvážné kačátko jsem dlouho neslyšel, jestli to provedete a uhájíte tak klobouk dolů.Jinak npro zbytek národa platí, že PC pozemků jde do nákladů až v okamžiku prodeje.
Nic ve zlém, ale ta myšlenka mě fascinovala. Hezko a dobrou noc.Pitrísek
Ne, do daňových nákladů si pozemek nedáte při koupi a ani formou odpisů. Vstupní cenu pozemku lze uplatnit jako daňový náklad pouze při prodeji a to jenom do výše příjmu (výnosu) z jeho prodeje. Pokud by jste prodali pozemek za cenu nižší než je vstupní cena, pak rozdíl by byl daňově neuznaným nákladem.
>>>>>>Dobrý den, chci se zeptat na koupi pozemku.
>>>>>>Podnikatel
>>>>>>chce koupit pozemek a postavit na něm halu pro
>>>>>>výrobu.
>>>>>>Jak se toto bude účtovat ? Jak s odpisy ? děkuji moc.
>>>>>
>>>>>Pozemky se neodepisují a halu zařadí v PC do HM a do
>>>>>příslušné odpisové skupiny.
>>>>
>>>>Tzn., že pozemek se v celkové výši dá do nákladů hned
>>>>?
>>>Ne, do daňových nákladů si pozemek nedáte při koupi a
>>>ani formou odpisů. Vstupní cenu pozemku lze uplatnit
>>>jako daňový náklad pouze při prodeji a to jenom do
>>>výše
>>>příjmu (výnosu) z jeho prodeje. Pokud by jste
>>>prodali
>>>pozemek za cenu nižší než je vstupní cena, pak rozdíl
>>>by byl daňově neuznaným nákladem.
Aby jste to lépe pochopila - odpisy slouží k "věrnému zobrazení majetku v účetnictví" - to znamená, že majetek, třeba budova fyzicky a časově zastarávají a ztrácejí na hodnotě, což je vyjádřeno pomocí odpisů a tím je snížena jejich zůstatková hodnota. Pozemky nezastarávají, ani se vlivem času neznehodnocují, proto se neodepisují.
>>
>>Tzn., že koupi pozemmku do nákladů nedostanu vůbec ?
>>Omlouvám se, ale toto jsem ještě neúčtovala. To tedy
>>jde přes rozvahové účty ? Hmotný majetek - koupím a
>>dám
>>do nákl.přes odpisy. U pozemku to tedy neplatí ?
>
>Ano, hmotný majetek / třeba tu halu /dostanete do
>nákladů přes odpisy, ale pozemek do nákladů nedostanete
>vůbec jen při následném prodeji jak zde bylo již
>uvedeno. Už se s tím netrapte.
Milá Marie,
nákup pozemku na kterém budete stavět halu pro svou výrobu - opravdu do nákladů nejde a vedete jej na účtu 031 - Pozemky - v rozvaze vám vstoupí do Aktiv - a neodepisuje se.
Do ceny pořízení pozemku se mají účtovat i náklady spojené s pořízením pozemku - např.poplatky na katastrálním úřadu, třeba i to pokud Vám právník vyfakturuje za sestavovení kupní smlouvy pozemku apod.Takže na tomto účtu povedete pozemek a nikdy z něj nebudete dělat účetní nebo daňové odpisy.
Až budete stavět halu - budete mít projektovou dokumentaci s rozpočtem - v rozpočtu by měly být objekty - např.oplocení, požární nádrž, parkoviště hala apod. - které budete účtovat na účty pořízení - 042(analytika) - je vhodné už od počátku pečlivě sledovat náklady na jednotlivé objekty.
Až bude stavba zařazena do užívání (to by mělo být po kolaudaci) tak z účtu 042 přeúčtujete na účty 021 - stavby a nebo 022 Samostatné věci a soubory mov.věcí a teprve pak začnete dělat odpisy.
Rovněž tady byste měla sledovat náklady související (studie pro stavbu, projektová dokumentace,různé poplatky,stavební dozor a je toho docela dost.)
Pokud budete stavět až v budoucnosti - máte dost času si tuto problematiku nastudovat, je kolem toho docela dost literatury a při zařazování objektů si můžete objednat firmu, která se tímto zabývá.
A zeptat se nebojte. a to káčátko od kluků berte jako "milé povzbuzení".
Dobrý den, nedávno jsem zde řešila také problém s odpisy.Bylo zde plno lidí ochotných mi velmi dobře poradit, a za to jim patří ještě jednou můj dík:-)
Nic není tak složité jak to zpočátku vypadá, takže z toho nebuďte vyplašená.. A nebojte se zeptat, ale přitom ještě studujte zákony s tím související, najdete tam plno užitečných věcí...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
20. 9. 2006 20:01
Dobrý den, chci se zeptat na koupi pozemku. Podnikatel chce koupit pozemek a postavit na něm halu pro výrobu. Jak se toto bude účtovat ? Jak s odpisy ? děkuji moc.