Re: společné zdanění manželů - zálohy
§ 38a/5 - Poplatník, u něhož základ daně tvoří součet dílčích základů daně, zálohy podle odstavců 3 a 4 neplatí, pokud je jedním z nich i dílčí základ daně z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků, ze kterých měl plátce povinnost srazit zálohy na daň (§ 38h), a tento dílčí základ daně je roven nebo činí více než 50 % z celkového základu daně. Činí-li dílčí základ daně ze závislé činnosti a funkčních požitků méně než 15 %, platí se zálohy vypočtené podle odstavců 3 a 4 z celkového základu daně. Činí-li dílčí základ daně ze závislé činnosti a funkčních požitků 15 % a více, avšak méně než 50 %, platí se zálohy podle odstavců 3 a 4 v poloviční výši.
Děkuji!!! Chápu to správně,že když já jako OSVČ mám dílčí základ daně z podnikání 60 tis. a manžel ze závislé činnosti 1mio,tak bych zálohy platit nemusela ?!? Jak je tedy možné,že mi poslali výzvu k úhradě nedoplatku-zálohy???Co mám dělat???
SZM - zálohy - ještě dotaz
Prosím ještě jednou,jak jsem psala níže - společné zdanění manželů a následné zálohy na daň."Anonym" mi poradil §38a/5,což by odpovídalo mé situaci,tzn.že bych zálohy platit neměla,poradí mi někdo, co dělat,když mi přišla výzva k úhradě nedoplatku-zálohy z FÚ.Mám se odvolat? Co tam uvést? Nebo jít přímo na FU za příslušnou úřednicí?Raději to zaplatit a čekat na penále????Fakt nevím,poraďte prosím.Diky.
Zuzana
Re: SZM - zálohy - ještě dotaz
Potom nezbude, než se obrátit na nadřízeného, aby podal výklad zákona. Pokud by jste nakonev musela zaplatit a vyměřil by vám i penále, pak žádat o prominutí penále z důvodu nesrovnalosti v zákoně.
SZM je dost nedořešené v zákoně a praconíci FU jsou někdy sami na rozpacích, jak si věc správně vyložit. Nicméně, já bych tvrdošíjně trvala na tom, že dle § 38a/5 mi nevznikla povinnost platit zálohu na daň a pokud ano, pak ať mi sdělí, podle kterého § a odstavce.
Na FU bych vypovídala do protokolu, aby byl pořízen písemný zápis z celého jednání. Přeji úspěšné dořešení celé záložitosti a dejte vědět, jak jste pořídila.
Re: SZM - zálohy - ještě dotaz
Děkuji mnohokrát,celé mě to zaskočilo a manžel mě kamenuje,jakto že,přestože jsem účetní,se tohle mohlo stát.bohužel v jednání s fu moc zkušeností nemám,pokud se ovšem nejednalo o nějaký můj dotaz,kdy mi většinou nebyli schopni odpovědět. Díky.Dám vědět,jak to dopadlo :-)
Bohužel mi uniklo, resp.já žila v domění,(jsem účetní a jak
>teď vidím,tak mám velké mezery),že když já sama mám z
>podnikání nízké příjmy a manžel ze svých příjmů platí
>zálohy na daň v zaměstnání,tak já zálohy platit
>nemusím.Ale bohužel mi včera přišla výzva k úhradě
>nedoplatku, týkající se nezaplacené zálohy na daň k 15.6.Měla
>jsem zato,že jako osoba pobírající rodičovský
>příspěvek,tzn.že jsem ani neměla povinný minimální základ
>daně,zálohu platit nemusím.To jsem se ale asi šeredně
>spletla???
>I když tedy zálohu zaplatím, hrozím se (asi
>správně???),že mi vyměří penále a to vzhledem k celkem vysoké
>částce zálohy (cca 60 tis.) to bude docela vysoká
>částka? Počítám to správně 0,1% denně z částky 60 tis.? To
>už dělá od 15.6. skoro 7 tis.!Je nějaká možnost
>odvolání nebo případně prominutí penále? Prosím poraďte!!!
>Děkuji.Zuzana
Z hlediska ZDP jde o značně nedořešenou problematiku, i když došlo k několikeré novelizaci. Postup dle § 38a/5, ovšem zpravidla se postupuje dle struktury "vlastních příjmů" - viz str. 2 daňového přiznání, ne dle souhrnu příjmů obou manželů.
V tomto případě vlastní příjmy:
- manžela - jen § 6, tj. bez záloh
- manželky - jen § 7, tj. plná zálohová povinnost
Tímto způsobem je nastavena i většina programů pro daňová přiznání (obvykle s odkazem, že se jedná o pravděpodobnou velikost záloh - s ohledem na stav ZDP).
Vysoké zálohy, ke kterým poplatníci "přijdou" tímto způsobem, řešíme žádostí o stanovení záloh jinak (bez poplatku) - zatím u všech takto podaných záloh bylo správci daně vyhověno. V mnohých případech správce daně rozhodl i o zálohách splatných v příštím roce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
Firmy narážejí v novém hlášení. Kvůli těmto chybám jim systém vrací podání
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
7. 10. 2006 12:11
Dobrý den,
prosím,jestli má někdo podobnou zkušenost nebo je znalý,poraďte mi.Jsem OSVČ ,současně jsem s ročním synem na rodičovské dovolené,manžel je zaměstnán.Za rok 2005 jsme využili společné zdanění manželů,protože já mám příjmy nízké a manžel celkem vysoké,takže nám vyšlo,že se to vyplatí.Přiznání jsme oba podali,daň která vyšla mě jsme zaplatili a manželovi přeplatek vrátili.Bohužel mi uniklo, resp.já žila v domění,(jsem účetní a jak teď vidím,tak mám velké mezery),že když já sama mám z podnikání nízké příjmy a manžel ze svých příjmů platí zálohy na daň v zaměstnání,tak já zálohy platit nemusím.Ale bohužel mi včera přišla výzva k úhradě nedoplatku, týkající se nezaplacené zálohy na daň k 15.6.Měla jsem zato,že jako osoba pobírající rodičovský příspěvek,tzn.že jsem ani neměla povinný minimální základ daně,zálohu platit nemusím.To jsem se ale asi šeredně spletla???
I když tedy zálohu zaplatím, hrozím se (asi správně???),že mi vyměří penále a to vzhledem k celkem vysoké částce zálohy (cca 60 tis.) to bude docela vysoká částka? Počítám to správně 0,1% denně z částky 60 tis.? To už dělá od 15.6. skoro 7 tis.!Je nějaká možnost odvolání nebo případně prominutí penále? Prosím poraďte!!!
Děkuji.Zuzana