Re: nemocenská
Použijete skutečně zúčtovanou hrubou mzdu za září, kterou podělíte zářijovými kal. dny, od kterých nejdříve odečtete promaroděné zářijové kalendářní dny. A následuje obvyklý postup.
Ošetření proplatíte v délce doby nezbytně nutné k ošetření, pokud toto ošetření nebylo možné vyřídit mimo pracovní dobu zaměstnance a pokud je ten zubař nejblíže k pracovišti nebo bydlišti. Pokud si vybral vzdálenějšího zubaře, pak proplatíte pouze takovou dobu, která by byla nezbytně nutná při návštěvě bližšího zubaře. Použijete hodinový průměr, vypočítaný z jejích výdělků v minulém kalend. čtvrtletí, pokud v něm odpracovala alespoň 22 směn. Je to vlastně ten hodinový průměr, který v tomto čtvrtletí používáte pro proplácení dovolené nebo svátků. Pokud v minulém čtvrtletí neodpracovala aspoň 22 směn, použijete průměr pravděpodobný, který určíte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 10. 2006 16:46
Dobrý den,
nevím, jak mám vypočítat nemocenskou zaměstanaci, který nastoupil 1. 9. 2006 do pracovního poměru a 25. 9. 2006 onemocněl. V prac. smlouvě má hrubou mzdu 20.000,--.
Mám ve vyměřovacím základu počítat s částkou 20.000,--, nebo bude vyměř. základ jen za odpracované dny?
V druhém případě by mě zajímalo, jak mám proplatit zaměstnankyni Poukaz k odbornému ošetření u zubního lékaře?
Předem děkuji za rychlou odpověď.